SAD i Kuba održale prvi sastanak nakon više od pola vijeka

tačno.net
Autor 10.4.2015. u 08:55

SAD i Kuba održale prvi sastanak nakon više od pola vijeka

Američki državni sekretar John Kerry i ministar vanjskih poslova Kube Bruno Rodriguez održali su prvi zvanični sastanak predstavnika ovih dviju zemalja u posljednjih 56 godina.

Američki državni sekretar John Kerry i ministar vanjskih poslova Kube Bruno Rodriguez održali su prvi zvanični sastanak predstavnika ovih dviju zemalja u posljednjih 50 godina.

Njih dvojica su se sastali za vrijeme samita u Panami, a u vrijeme kada američki State Department savjetuje državni vrh da Kubu ukloni sa liste zemalja koje podržavaju terorizam.

Potez uklanjanja Kube sa neslavnog spiska otvorio bi put ka ponovnom uspostavljanju ambasada ovih zemalja u Washingtonu i Havani.

Američki predsjednik Barack Obama i predsjednik Kube Raul Castro također su najavili sastanak u okviru samita u Panami u narednih nekoliko dana.

Detalji o prirodi sastanka Kerryja i Rodrigueza su za sada nepoznati.

Posljednji sličan sastanak predstavnika SAD-a i Kube na najvišem nivou desio se 1959. godine kada se tadašnji predsjednik Kube Fidel Castro sastao sa tadašnjim potpredsjednikom SAD-a Richardom Nixonom.

Diplomatske veze zamrznute su dvije godine kasnije, ali je Obama prošle godine najavio “novo poglavlje” u odnosima.

klix.ba

Tagovi:
tačno.net
Autor 10.4.2015. u 08:55