SAD i Kuba održali prve službene razgovore o ljudskim pravima

tačno.net
Autor 1.4.2015. u 09:46

SAD i Kuba održali prve službene razgovore o ljudskim pravima

Američko izaslanstvo vodi pomoćnik američkog državnog tajnika za ljudska prava i demorakciju Tom Malinowski a kubansko zamjenik ravnatelja uprave za multilateralna pitanja ministarstva vanjskih poslova Pedro Luis Pedroso

Sjedinjene Države i Kuba održale su u utorak prve službene razgovore o ljudskim pravima na kojima su razmotrili na koji će način pristupiti jednom od najosjetljivijih pitanja u trenutku kad kreću prema obnovi diplomatskih odnosa.

Iako se sa susreta ne očekuju velike objave ipak se radi o prvom službenom razgovoru koji se bavi ljudskim pravima nakon što su američki predsjednik Barack Obama i kubanski predsjednik Raul Castro 17. prosinca objavili kako će nastojati obnoviti diplomatske odnose.

Američko izaslanstvo vodi pomoćnik američkog državnog tajnika za ljudska prava i demorakciju Tom Malinowski, a kubansko zamjenik ravnatelja uprave za multilateralna pitanja ministarstva vanjskih poslova Pedro Luis Pedroso.

»Radi se o preliminarnom susretu koji odražava naš kontinuirani fokus na ljudska prava i demokratska načela u Kubi«, kazao je dužnosnik State Departmenta koji nije želio biti imenovan. »Ljudska su prava prioritet«, nadodao je.

SAD vrši pritisak na Kubu da poboljša stanje ljudskih prava i posebice izražava zabrinutost zbog zatvaranja političkih disidenata i aktivista te zbog tretmana političkih zatvorenika.

Kuba je Washingtonu poručila kako neće tolerirati miješanje u unutarnje stvari i zahtijeva da SAD prestane podupirati disidente.

novilist.hr

tačno.net
Autor 1.4.2015. u 09:46