SAD i Kuba pred ponovnim otvaranjem veleposlanstava

tačno.net
Autor 22.1.2015. u 10:49

SAD i Kuba pred ponovnim otvaranjem veleposlanstava

Sadašnji susreti su prvi od kada su Obama i kubanski predsjednik Raul Castro 17. prosinca najavili da će raditi na obnovi diplomatskih odnosa koje je SAD naprasno prekinuo 1961.

Sjedinjene Države i Kuba u četvrtak nastavljaju pregovore o obnovi diplomatskih odnosa nakon što su dan ranije u žustrim raspravama dviju strana o pitanju imigracije na vidjelo izbile sve poteškoće i zapreke u prevladavanju polustoljetnog neprijateljstva.

Najviše američko pregovaračko izaslanstvo u 35 godina pregovore u Havani privodi kraju danas, a i SAD i Kuba su dali do znanja da ne treba odmah očekivati neki veliki proboj.

Visoki američki dužnosnici su izrazili nadu da će Kuba u nadolazećim mjesecima pristati na ponovno otvaranje veleposlanstava i imenovanje veleposlanika u Havani i Washingtonu. SAD također traži da se američkim diplomatima ukinu ograničenja na putovanja te omoguće nesmetane pošiljke njihovoj misiji u Havani.

Tijekom jučerašnjih razgovora, Amerikanci su obećali da će nastaviti pružati utočište Kubancima i posebnu zaštitu koju ne uživaju drugi useljenici. Kuba se, naime, žalila da američki zakon potiče opasnu ilegalnu imigraciju te je prosvjedovala protiv posebnog američkog programa koji kubanske liječnike ohrabruje da postanu prebjezi, nazvavši to »sramotnom praksom odljeva mozgova«.

Prvi krug razgovora, posvećenih u srijedu reviziji sporazuma o migracijama potpisanim 1994., bio je prilika za zemlje da potvrde svoja stajališta.

Na sastanak o imigraciji jučer je stigla i pomoćnica američkog državnog tajnika za zapadnu hemisferu i čelna osoba diplomatskih pregovora Roberta Jacobson i tako postala prva visoka američka dužnosnica koja je stupila na komunistički otok nakon 1980.

Kubansku stranu na pregovorima predvodi direktorica za američke poslove u kubanskom ministarstvu vanjskih poslova Josefina Vidal koja je također sudjelovala u razgovorima o imigracijskom pitanju.

U sklopu zbližavanja Bijela kuća je u srijedu navela da će američkim zastupnicima podastrijeti prijedlog za ukidanje trgovinskog i financijskog embarga. Prošlog tjedna je Washington ukinuo niz trgovinskih i ograničenja putovanja. Havana je oslobodila 53 politička zatvorenika s popisa koji su joj dostavile Sjedinjene Države.

Usprkos otporu Kongresa, predsjednik Barack Obama je ustrajan po pitanju ukidanja gospodarskih sankcija i 53-godišnjeg trgovinskog embarga protiv Kube. Američki državni tajnik John Kerry je kazao da se raduje službenom otvaranju američkog veleposlanstva na Kubi. Također je izrazio spremnost, kada za to dođe vrijeme, za sastanak sa svojim kubanskim kolegom Brunom Rodriguezom.

Ovi sadašnji susreti su prvi od kada su Obama i kubanski predsjednik Raul Castro 17. prosinca najavili da će raditi na obnovi diplomatskih odnosa koje je SAD naprasno prekinuo 1961.

novilist.hr

tačno.net
Autor 22.1.2015. u 10:49