SAD i Rusija dogovorile datum pregovora o sigurnosnim pitanjima

tačno.net
Autor 28.12.2021. u 09:14

SAD i Rusija dogovorile datum pregovora o sigurnosnim pitanjima

foto: Nezavisne

Vrlo je vjerojatno da će se i razgovori između NATO-a i Rusije održati 12. januara, a širi sastanak na kojem će uz Moskvu i Washington, biti i neke europske zemlje, dogovoren je za 13. januar. 

Dužnosnici SAD-a i Rusije u jeku rastućih napetosti oko Ukrajine sudjelovat će u sigurnosnim pregovorima 10. januara 2021., potvrdio je Reutersu izvor iz Bidenove vlade, prenosi Hina.

Vrlo je vjerojatno da će se i razgovori između NATO-a i Rusije održati 12. januara, a širi sastanak na kojem će uz Moskvu i Washington, biti i neke europske zemlje, dogovoren je za 13. januara.

Rusija, koja je uznemirila Zapad gomilanjem vojnika u blizini Ukrajine, objavila je svojevrsnu listu želja vezanih uz sigurnosne prijedloge o kojima želi pregovarati, uključujući i obećanje da NATO neće provoditi nikakve vojne aktivnosti u istočnoj Evropi i Ukrajini.

Podrška ukrajinskoj vojsci

“Kada budemo sjeli i razgovarali, Rusije može predstaviti staviti svoje brige, ali i mi ćemo predstaviti koje nas ruske aktivnosti zabrinjavaju”, rekao je izvor iz Vijeća nacionalne sigurnosti Bijele kuće, koji je želio ostati anoniman. Dodao je da nijedna odluka o Ukrajini neće biti donesena bez Ukrajine.

Ruski dužnosnici ranije su potvrdili da imaju namjeru sudjelovati u pregovorima s SAD-om u januaru, a rekli su i kako razmatraju prijedlog NATO-a o susretu 12. decembra.

Američki predsjednik Joe Biden u ponedjeljak je potpisao zakonski prijedlog prema kojemu planira osigurati 300 miliona dolara za potporu Ukrajinskoj vojsci. Vlada SAD-a, koja smatra da ruski predsjednik Vladimir Putin namjerava invaziju na Ukrajinu, ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu zaprijetila je “brutalnim sankcijama” ukoliko se to dogodi, ali Rusija osporava takve namjere.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 28.12.2021. u 09:14