SAD i Turska uzajamno obustavile izdavanje viza

tačno.net
Autor 9.10.2017. u 09:05

SAD i Turska uzajamno obustavile izdavanje viza

Sjedinjene Američke Države su u nedjelju objavile da su obustavile izdavanje neimigrantskih viza u svojim diplomatskim predstavništvima u Turskoj poslije hapšenja jednog konzularog službenika, što je dovelo do toga da ubrzo i Turska obustavi izdavanje viza u Sjedinjenim Državama.

Ambasada SAD-a u glavnom gradu Turske, Ankari, objavila je da su je nedavni događaji primorali da “preispita posvećenost vlade Turske bezbjednosti objekata i osoblja misije SAD-a”.

Ambasada Turske u Vašingtonu je odgovorila sličnom izjavom da će “preispitati posvećenost vlade Sjedinjenih Država bezbjednosti turskih misija i osoblja”. U turskom saopštenju piše da se te mjere odnose na elektronski izdate vize, na vize izdate na granicama i na vize u pasošima.

Ove nedjelje su turske vlasti uhapsile jednog službenika Konzulata SAD-a turske nacionalnosti zbog navodnih veza s mrežom sveštenika Fethulaha Gulena koji živi u SAD-u, a koga Vlada Turske krivi za pokušaj državnog udara prošlog ljeta, što Gulen poriče.

Metin Topuz je optužen za špijunažu i “pokušaj rušenja Vlade Turske i ustavnog poretka”.

Turska zvanična novinska agencija Anadolu je izvijestila da je on navodno bio povezan sa bivšim policijskim šefovima u istrazi korupcije 2013. godine, sa 121 osobom uključenom u pokušaj državnog udara i sa stotinama ljudi koji koriste jednu šifrovanu aplikaciju za tekst-poruke mobilnim telefonima.

Ambasada SAD-a je rekla da je “duboko uznemirena” zbog tog hapšenja.

RSE

tačno.net
Autor 9.10.2017. u 09:05