SAD ispunio Bidenov cilj – 70 posto stanovništva vakcinisano

tačno.net
Autor 4.8.2021. u 09:32

SAD ispunio Bidenov cilj – 70 posto stanovništva vakcinisano

Cilj je ispunjen sa mjesec zakašnjenja, zbog pada stope vakcinacije, dok je zemlja pogođena novim valom.

SAD je dostigao cilj predsjednika Joea Bidena da 70 posto stanovništva primi barem jednu dozu vakcine protiv korona virusa, međutim, taj cilj je došao mjesec kasnije od zadatog roka.

Bidenova je administracija postavila rok za ispunjenje ovog cilja za Dan nezavisnosti (4. juli) kako bi uspjela vakcinisati većinu populacije i proglasiti pobjedu nad pandemijom.

No, pad stope vakcinacije, posebno u politički konzervativnim regijama na jugu i srednjem zapadu, te među mlađim ljudima, onima s nižim primanjima i rasnim manjinama, doveo je do toga da zadani procenat vakcinisanih nije postignut do 4. jula, prenosi Fena, pozivajući se na AFP.

Dok je 60,6 posto odraslih osoba koje ispunjavaju uslove i 49,7 posto ukupnog stanovništva sada potpuno vakcinisano, SAD zaostaje za Kanadom, koja je kasnije započela kampanju imunizacije, ali je do sada u potpunosti vakcinisala 59 posto svog stanovništva.

Više od 300 umrlih svaki dan

Ovaj cilj je ispunjen u trenutku kada SAD pogođa novi val potaknut puno zaraznijom varijantom delta, koja je dovela do povećanja broja slučajeva na dnevnom nivou.

U cijeloj zemlji bolnice u prosjeku imaju više od 6.200 dnevnih prijema COVID pacijenata, dok više od 300 ljudi umire svaki dan.

„Ovi slučajevi zabilježeni su uglavnom u zajednicama s nižom stopom vakcinisanih“, rekao je novinarima Jeff Zients, koordinator radne grupe za COVID u Bijeloj kući.

„Jedan od tri slučaja širom zemlje prošle sedmice dogodio na Floridi i u Texasu“, dodao je.

Prošle sedmice Bidenova administracija objavila da će se federalni radnici morati ili vakcinisati ili podvrgnuti redovitim testovima, nakon sličnih koraka Kalifornije i New Yorka.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 4.8.2021. u 09:32