SAD izvele vazdušne napade na Siriju

Žarka Radoja
Autor 7.4.2017. u 09:09

SAD izvele vazdušne napade na Siriju

Sjedinene Države su rano jutros, po naređenju predsednika Donalda Trampa izvele vazdušni napad na Siriju baražom krstarećih raketa kao odgovor na napad hemijskim oružjem na civile u toj zemlji.

SAD su ispalile oko 59 krstarećih raketa Tomahavk sa dva broda u istočnom Sredozemlju i pogodile sirijsku vazdužnu bazu Šajrat sa koje su poleteli sirijski vojni avioni za koje se sumnja da su bacili hemijske otrove.

U napadu je poginulo petoro, a sedmoro ljudi je ranjeno u selu pored gađane baze, rekao je Rojtersu gradonačelnik Homsa Talal Barazi, dodajući da ne očekuje da će se broj mrtvih mnogo povećati. Naveo je da je materijalna šteta velika.

Predsednik Rusije, Vladimir Putin ove napade vidi kao agresiju na suverenu državu, objavio je Kremlj, a prenosi Rojters. Velika Britanija, Poljska, Izrael i Australija su podržale akciju, dok ju je Iran oštro osudio. Ministar spoljnih poslova Francuske Žan Mark Ero je rekao da su napadi “upozorenje kriminalnom režimu”.

Tramp je u izjavi novinarima o napadima rekao da je to presudno da se odvrati eventualna buduća upotreba otrovnog gasa i pozvao druge zemlje da se pridruže u nastojanju da se zaustavi “ubijanje i krvoproliće u Siriji”.

“U utorak je sirijski diktator Bašar al Asad pokrenuo grozan hemijski napad na nevine civile, koristeći pritom smrtonosni nervni plin, kojim je ugušio živote bespomoćnih muškaraca, žena i dece. Izazvao je sporu i brutalnu smrt većeg broja ljudi, uključujući i predivne bebe, koja su okrutno smaknute u ovom varvarskom napadu. Nijedno božje dete ne zaslužuje tako nešto”, rekao je Tramp na početku sinoćnjeg obraćanja u Palm Biču.

“Večeras sam naredio napad na vazdušnu bazu u Siriji iz koje je krenuo hemijski napad. Nema nikakve sumnje da je Sirija koristila hemijsko oružje i prekršila međunarodne konvencije koje ga zabranjuju. Višegodišnji pokušaji da se promeni Asadovo ponašanje su propali, dramatično su propali. Rezultat je produbljivanje izbegličke krize i dalja destabilizacija regiona”, rekao je Tramp.

Šajrat, selo u centralnoj Siriji u blizini Homsa

Šajrat, selo u centralnoj Siriji u blizini Homsa

Kremlj: Kršenje međunarodnog prava

Agencije javljaju da je iz Kremlja saopšteno da vazdušni udari predstavljaju kršenje međunarodnog prava, uz tvrdnju da sirijska vojska nema hemijsko oružje. Rojters prenosi da je iz Kremlja ocenjeno kako će vazdušni udar naneti ogromnu štetu rusko-američkim odnosima, dok predsednik Rusije Vladimir Putin navodi da će to predstavljati ozbiljnu prepreku za formiranje međunarodne koalicije za borbu protiv terorizma. Rojters dodaje i da je iz Kremlja saopšteno kako Putin ocenjuje da je cilj udara da se skrene pažnja sa smrti civila u Iraku.

Iz Irana, koji je saveznik režima Bašara al Aasada, udari su ocenjeni kao „destruktivni i opasni“. To je za agenciju ISNA rekao portaprol ministra spoljnih poslova Bahram Kasemi, koji je dodao da Iran osuđuje upotrebu hemijskog naoružanja, ali i, kako je ocenio „kršenje međunarodnog prava“, te „unilateralne akcije“.

S druge strane, zamenik turskog premijera Njuman Kurtumlus, ocenio je reakciju SAD kao pozitivnu, rekavši da Vlada Sirije mora biti kažnjena, a da međunarodna zajednica mora da napravi distancu od Asada.

Velika Britanije je saopštila da u potpunosti podržava postupak Amerike. „Verujemo da je to bio adekvatan odgovor na varvarski hemijski napad koji je izveo sirisjki režim“, rečeno je u pres-službi britanske vlade.

Tramp je naredio vazdušni napad bez odobrenja Kongresa ili podrške Ujedinjenih nacija. Bela kuća je saopštila da je oko dvadeset kongresmena iz obe stranke obavešteno o akciji.

Državni sekretar SAD Reks Tilerson opravdao je vojnu intervenciju navodom da je to potrebno kada neke zemlje “pređu liniju”.

Tilerson je optužio Rusiju da nije ispunila svoj deo sporazuma iz 2013. prema kome je trebalo Siriji da se oduzmu njene zalihe hemijskog oružja.

“Rusija je ili bila u dosluhu ili je jednostavno bila nesposobna da ispuni svoj deo sporazuma”, rekao je Tilerson.

Pentagon je saopštio da je Moskva bila unapred obaveštena o napadu, prenosi agencija Frans pres. Tilerson je rekao novinarima da su “obavešteni Rusi na terenu”.

Ruski ambasador pri UN Vladimir Safronkov je nekoliko sati pre izvršenog napada upozorio na “negativne posledice” u slučaju vojne intervencije u Siriji, pošto su tokom dana stizala upozorenja od američkih zvaničnika.

Safronkov je ovo rekao posle sastanka Saveta bezbednosti UN na kome je još jednom odloženo glasanje o rezoluciji u kojoj bi se osudile sirijske vlasti zbog hemijskog napada.

Radio Slobodna Evropa

Žarka Radoja
Autor 7.4.2017. u 09:09