SAD nastavlja s dostavom humanitarne pomoći Iračanima

tačno.net
Autor 11.8.2014. u 11:29

SAD nastavlja s dostavom humanitarne pomoći Iračanima

Zračnim putem dostavljeno 88 kontejnera humanitarne pomoći

Vojska Sjedinjenih Američkih Država četvri put je zračnim putem dostavila hranu i vodu hiljadama iračkih jezida na planini Sincar, koji se nalaze pod prijetnjom militanata Islamske države Iraka i Levanta (IDIL), javlja Anadolu Agency (AA).

Humanitarna operacija sprovedena je u zoni odgovornosti Centralne komande američke vojske (CENTCOM) sa nekoliko aviona koji su poletjeli iz zračne baze, navodi se u saopćenju CENTSCOM-a.

Teretni avion C-17 i tri teretna aviona C-180 dostavila su 88 kontejnera humanitarne pomoći, a tokom humanitarne misije avioni su bili u pratnji američkog borbenog aviona.

U humanitarnoj operaciji, američki avioni u koordinaciji sa iračkim vlastima dostavili su više od 74 hiljade paketa hrane i 15 hiljada galona pitke vode.

Snage IDIL-a su nakon žestokih napada 3. augusta zauzele grad Sincar, a lokalno stanovništvo, pretežno Kurdi, pripadnici specifične heterodoksne jezidske religije, u kolonama su izbjegli u susjedni Dohuk, dok je nekoliko hiljada mještana bez vozila izbjeglo na obronke obližnje planine.

AA

tačno.net
Autor 11.8.2014. u 11:29