SAD neće mijenjati ugovor o Guantanamu

tačno.net
Autor 21.7.2015. u 09:02

SAD neće mijenjati ugovor o Guantanamu

Američki državni sekretar John Kerry izjavio je da SAD trenutno ne namjerava mijenjati postojeći ugovor o najmu mornaričke baze u zaljevu Guantanamo na Kubi, javlja Hina.

Govoreći na konferenciji za novinare s kubanskim kolegom Brunom Rodriguezom, Kerry je rekao da je to jedno od spornih pitanja između dviju zemalja koje su ponovo uspostavile diplomatske odnose.

Zaljev Guantanamo na istoku Kube kontrolira SAD od kubansko-američkog sporazuma 1903. godine.

Kerry je pozdravio “novi početak” u odnosima između SAD-a i Kube, ali je istakao da će puna normalizacija biti dug i težak proces.

“Još puno toga treba učiniti da bi se ljude potaknulo na putovanja, slobodan protok informacija, kao i na obnovu trgovinskih veza i spajanja porodica”, kazao je Kerry.

Rodriguez je ranije u Washingtonu rekao je da će historijska obnova diplomatskih odnosa između SAD-a i Kube imati smisla samo ako SAD ukine trgovinski embargo i vrati Kubi mornaričku bazu Guantanamo na istoku te otočne karipske države.

“Historijski događaji kojima danas svjedočimo dobit će smisao samo ukidanjem ekonomske, trgovinske i finansijske blokade, koja nanosi puno štete našem narodu, vraćanjem okupiranog teritorija u Guantanamu i poštivanjem suvereniteta Kube”, kazao je Rodrigez.

On je prisustvovao podizanju kubanske zastave na zgradi ambasade Kube u Washingtonu, čime je obilježena uspostava diplomatskih odnosa dviju zemalja nakon 56 godina neprijateljstva.

Izvor iz State Departmenta najavio je da će Kerry posjetiti Kubu 14. augusta, kada će službeno biti otvorena američka ambasada u Havani.

Bit će to prva posjeta nekog američkog državnog sekretara Kubi nakon 70 godina.

Zatopljenje odnosa počelo je 17. decembra 2014. godine, kad su američki predsjednik Barack Obama i kubanski predsjednik Raul Castro potvrdili približavanje SAD-a i Kube nakon godina neprijateljstva.

Svi američko-kubanski problemi nisu riješeni, pa ni pitanje zaštite ljudskih prava, a očekuje se da će se napori prema potpunoj normalizaciji odnosa odvijati polako.

Američki ekonomski embargo protiv Kube ostat će i dalje na snazi, a može ga ukinuti samo Kongres.

Agencije

tačno.net
Autor 21.7.2015. u 09:02