SAD neće pokrenuti postupak protiv vojnika koji su greškom ubili 10 civila u Afganistanu

V.K.
Autor/ica 14.12.2021. u 09:06

SAD neće pokrenuti postupak protiv vojnika koji su greškom ubili 10 civila u Afganistanu

Foto: Marcus Yam/Getty Images

Ministarstvo odbrane SAD-a saopćilo je kako se nijedan američki vojnik neće suočiti s disciplinskim postupkom zbog napada dronom u Kabulu krajem augusta u kojem je ubijeno 10 afganistanskih civila, uključujući sedmero djece.

Glasnogovornik ministarstva odbrane SAD-a John Kirby izjavio je kako je Pentagon razmatrao sve mjere, ali da je na kraju utvrđeno kako nije bilo preporuka o pokretanju određenih postupaka protiv vojnih zvaničnika.

“Ministar ne poziva na dodatne mjere odgovornosti protiv vojnika”, rekao je Kirby.

Napad dronom u Kabulu dogodio se 29. augusta u posljednjim danima evakuacije američkih vojnika iz Afganistana.

Američki zvaničnici su tog dana dobili obavještajne podatke o mogućem novom napadu pripadnika Islamske države u glavnom gradu Afganistana. Nakon dojave, američki vojnici su lansirali projektil iz drona na dio grada u kojem su se prema obavještajnim podacima nalazili pripadnici ISIL-K grupe.

Međutim, nakon analize napada, ispostavilo se kako se u kući koja je bombardovana zapravo nalazila porodica i Afganistanac koji je radio za američku humanitarnu organizaciju.

Početkom novembra, rukovodstvo Pentagona napad je ocijenilo kao “tragičnom greškom”.

“U vrijeme udara bio sam uvjeren da smo spriječili neposrednu prijetnju našim snagama na aerodromu. Sada, kada je naša istraga zaključena, ispostavilo se da se dogodila tragična greška”, rekao je američki general Frank McKenzie.

Glasnogovornik ministarstva odbrane je naglasio kako bi se disciplinski postupak protiv vojnika pokrenuo u slučaju da je ministar odbrane vidio potrebu za pokretanjem takvih aktivnosti.

“Ono što smo vidjeli u cijelom procesu, u izvršenju napada i procedurama, nije rezultat lošeg ponašanja, lošeg vodstva ili nemara. Da je ministar vjerovao da je potrebno pokrenuti određene disciplinske postupke, sigurno bi podržao takve aktivnosti”, rekao je glasnogovornik ministarstva odbrane John Kirby.

klix.ba

V.K.
Autor/ica 14.12.2021. u 09:06