SAD nude Rusiji saradnju oko Sirije

RSE
Autor 6.7.2017. u 09:42

SAD nude Rusiji saradnju oko Sirije

DPA

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa obnovila je ponudu saradnje s Rusijom u sirijskom sukobu uključujući i vojna pitanja, uoči Trampovog sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom ove nedelje na margini samita G20.

Američki državni sekretar Reks Tilerson naveo je u saopštenju objavljenom sinoć da su SAD otvorene za uspostavljanje zone zabranjenog leta u Siriji u saradnji sa Rusijom kao i da zajedno uspostave mehanizam za nadgledanje primirja i isporuku humanitarne pomoći, prenosi Beta.

Tilerson je ovo izjavio pred predstojeći sastanak Putina u petak u Nemačkoj gde se održava samit zemalja članica G20. Tilerson je rekao da bi američko-ruska saradnja stvorila stabilnost u Siriji dok snage koje podržava Amerika nastavljaju svoje napade na grupu takozvana Islamska država Iraka i Levanta (IDIL).

Tilerson je rekao da je ta ekstremistička grupa “teško ranjena” i da je moguće i na ivici potpunog poraza, ali je dodao da Rusija mora da odigra konstruktivnu ulogu. “SAD su spremne da ispitaju mogućnost uspostavljanja zajedničkih mehanizama sa Rusijom koji bi obezbedili stabilnost u Siriji, uključujući zone zabranjenog leta, osmatrače za prekid vatre i koordinisanu isporuku humanitarne pomoći”, ocenio je Tilerson u saopštenju.

Kako se dalje navodi, ukoliko bi SAD i Rusija radili zajedno na uspostavljanju stabilnosti na terenu, to bi postavilo osnove za napredak ka sporazumu o političkoj budućnosti Sirije.

Tilerson je posebno istakao odgovornost Rusije kao saveznice vlasti u Damasku da se dođe do stabilnosti u Siriji i ocenio da Moskva ima obavezu da spreči vlastima Bašara al Asada svaku upotrebu hemijskog oružja.

RSE

RSE
Autor 6.7.2017. u 09:42