SAD obustavljaju pomoć Palestini

tačno.net
Autor 3.1.2018. u 07:52

SAD obustavljaju pomoć Palestini

Ambasadorka SAD u UN Nikky Haley izjavila je danas da administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa želi da zaustavi finansiranje Agencije UN za pomoć Palestincima (UNWRA) “dok se ne vrate pregovaračkom” stolu s Izraelom.

Ona je to rekla u odgovoru na pitanje o američkom finansiranju te agencije, ali je ostalo nejasno da li je mislila samo na nju ili uopšte na fondove SAD namijenjene Palestinskoj upravi, prenijeli su izraelski mediji.

Isti izvori dodaju da se to može smatrati prijetnjom i pokušajem da se Palestinci prisile na mirovne pregovore koji su u zastoju od 2014. godine.

“On ne želi nikakvo dodatno finansiranje dok Palestinci ne pristanu da se vrate pregovaračkom stolu. Mi pokušavamo da krenemo ka mirovnom procesu ali ako se to ne desi predsjednik neće nastaviti da finansira tu situaciju”, rekla je Haley u sjedištu UN.

Ona je podsjetila na nedavno glasanje u Savjetu bezbednosti UN o rezoluciji kojom se osuđuje Trumpova odluka da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela. Ponovila je da je stavila veto na taj dokument jer se borila za volju naroda SAD. Sve ostale članice SB UN glasale su za rezoluciju.

“Oni (Amerikanci) žele da vide preseljenje ambasade u Jerusalim” ,rekla je ambasadorka, dodavši da SAD i dalje žele mirovni proces i da se tu ništa nije izmjenilo.

U julu je Trumpova administracija sugerisala da će nastaviti da finansira Agenciju za pomoć Palestincima u sklopu posvećenostiti postizanju mirovnog sporazuma. Izjava Nikky Haley se sada može smatrati sugestijom da se od te odluke odustaje.

“Palestinci sada moraju da dokažu svijetu da žele da dođu za sto i za sada ne dolaze za sto ali traže pomoć. Mi ne damo pomoć, mi želimo da osiguramo da dođu za sto i želimo da napredujemo u mirovnom procesu”, rekla je američka ambasadorka. Palestinci su nakon Trumpovog priznanja Jerusalima kao samo izraelskog, iako oni u istočnom dijelu tog grada namjeravaju da osnuju sjedište svoje buduće države, rekli da SAD ne mogu više imati ulogu u mirovnom procesu.

N1

tačno.net
Autor 3.1.2018. u 07:52