SAD optužio Izrael za laž u vezi iranskog nuklearnog programa

tačno.net
Autor 19.2.2015. u 10:07

SAD optužio Izrael za laž u vezi iranskog nuklearnog programa

Washington optužio Netanyahuovu Vladu da je objavljivao netačne informacije o nuklearnim pregovorima s Islamskom Republikom

Sjedinjene Američke Države optužile su u srijedu Izrael da je objavljivao netačne informacije onuklearnim pregovorima s Iranom, čime su pojačane tenzije u vezi tog pitanja uoči sporne martovske posjete izraelskog premijera Benjamina Netanyahua Washingtonu.

Glasnogovornik predsjednika Baracaka Obame optužio je Izrael da pogrešno prikazuje stav SAD-a u vezi nuklearnih pregovora.

Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest je kritizirao “nastavak prakse pažljivog biranja posebno odabranih dijelova informacija te njihovog korištenja van konteksta kako bi se pogrešno predstavio stav SAD-a o pregovorima”.

“Nema sumnje da su bile netačne neke stvari koje su Izraelci kazali pri opisu našeg stava u vezi pregovora”, rekao je Earnest na konferenciji za novinare. “Uopće nema sumnje.”

Bijela kuća i State Department su javno kritizirali svog dugogodišnjeg saveznika u trenutku kada su pregovori između SAD-a, Rusije, Kine, Francuske, Njemačke, Velike Britanije i Irana došli u ključnu fazu, a osnovni okvir sporazuma bi trebao gotov do kraja marta.

Ova kritika je također uslijedila nakon raskola koji je nastao kada su republikanci bez obavještavanja Bijele kuće i lidera demokrata pozvali Netanyahua da se obrati zajedničkom skupu američkog Kongresa trećeg marta.

Obama, koji ima hladan odnos s Netanyahuom, odbio se susresti s izraelskim premijerom, kazavši da je američki protokol da se ne susreće sa svjetskim liderima uoči njihovih parlamentarnih izbora, koji će biti održani u Izraelu 17. marta.

Glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki je u obraćanju novinarima u srijedu optužila Izrael za “selektivno objavljivanje informacija”, ali je odbila kazati koje su informacije bile “posebno probrane”.

“Mislim da se sa sigurnošću može reći da sve ono što čujete od izraelske Vlade nije tačan prikaz detalja pregovora”, rekla je Psaki.

Earnest nije htio pojasniti detalje američko-izraelskih konsultacija o iranskim nuklearnim pregovorima.

“Ipak, mislim da je pošteno reći da su Sjedinjene Države svjesne potrebe da se ne raspravlja u javnosti te da je nužno da informacije o kojim se razgovaralo za pregovaračkim stolom ne budu izvađene iz konteksta i javno objavljene na način koji iskrivljuje sliku o pregovaračkom stavu SAD-a i naših saveznika”, rekao je on.

 Agencije

tačno.net
Autor 19.2.2015. u 10:07