SAD: Osuda vala terorističkih napada u Turskoj

tačno.net
Autor 27.7.2015. u 09:55

SAD: Osuda vala terorističkih napada u Turskoj

Sjedinjene Američke Države osudile su danas nedavni val terorističkiih napada koji se desio u Turskoj te podržavale pravo te zemlje na samoodbranu, piše Anadolu Agency (AA).

“Najoštrije osuđujemo napade terorističke organizacije PKK u Turskoj i poštujemo pravo na samoodbranu našeg NATO saveznika, Turske”, kazao je u pisanom saopćenju glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD-a Alistair Baskey.

U petak navečer i u subotu rano ujutro turske zračne snage prvi put u posljednje dvije i pol godine izvele su bombardovanje kampova PKK u sjevernom Iraku. Zračni napadi i velika antiteroristička akcija pokrenuti su nakon terorističkog napada u jugoistočnom gradu Surucu u kojem su poginule 32, a povrijeđeno više od 100 osoba početkom sedmice.

Pretpostavlja se da je napad izvela teroristička organizacija ISIS. Nakon toga, četvorica policajaca ubijena su u različitim napadima, od kojih je za najmanje jedan odgovornost preuzela PKK.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD-a je u saopćenju istakao kako poziva PKK na “odricanje od terorizma”.

“Pozivam PKK koju su SAD uvrstile na listu terorističkih organizacija da napuste terorizam i ponovo se uključe u razgovore sa Vladom Turske”, kazao je Baskey.

vijesti.ba

tačno.net
Autor 27.7.2015. u 09:55