SAD planira kontramjere na digitalne takse u Francuskoj

tačno.net
Autor 3.12.2019. u 16:07

SAD planira kontramjere na digitalne takse u Francuskoj

foto: EPA

Američki trgovinski zvaničnici su najavili da će planirane tarife obuhvatiti široku paletu proizvoda, od sira Roquefort do ženskih tašni.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa planira uvesti dodatne tarife na uvoz francuskih proizvoda u vrijednosti od gotovo 2,4 milijarde dolara, kao odgovor na francusko pooštravanje taksi za američke tehnološke gigante, poput Googlea, Amazona i Facebooka.

Kako je prenio Tanjug, američki trgovinski zvaničnici su najavili da će planirane tarife obuhvatiti široku paletu proizvoda, od sira Roquefort do ženskih tašni.

Američki zvaničnici su predložene mjere obrazložili stavom SAD-a da nove francuske takse na digitalne proizvode, koje u nekim slučajevima dostižu i 100 posto, diskriminiraju američke kompanije.

Digitalni porez

Američka privredna komora će prihvatati javne komentare na predložene mjere do 6. januara, dok će o mjerama biti održana rasprava sutradan, 7. januara.

Francuska se snažno zalagala za uvođenje digitalnog poreza u svim zemljama članicama Evropske unije, ali je nailazila na otpor Irske, Danske, Švedske i Finske.

Na kraju je uvela nacionalni porez, zbog čega je američki predsjednik Donald Trump zaprijetio uvođenjem poreza na francuska vina u znak odmazde.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 3.12.2019. u 16:07