SAD: Policijski marš za provođenje zakona

tačno.net
Autor 17.1.2015. u 23:52

SAD: Policijski marš za provođenje zakona

Nakon policijskih ubojstava policajci napuštali službu, zabilježen pad postotka uhićenja i naplate prometnih kazni.

U SAD-u se organizira policijski marš podrške provođenju zakona. Policija je pod povećalom i pritiskom javnosti nakon nekoliko slučajeva ubojstava Afroamerikanaca i optužbi za pretjeranu upotrebu sile. Krajem godine ubijena su i dva policajca.

Uslijedilo je napuštanje službe policajaca u nekoliko uprava, a zabilježen je i pad postotka uhićenja i naplate prometnih kazni, u nekim dijelovima države čak i do 90 posto manje u odnosu na siječanj prošle godine.

Sve je počelo jednog rujanskog dana prošle godine u Fergusonu u Missouriju kada je bijeli policajac ubio nenaoružanog mladog Afroamerikanca Michaela Browna.

Lokalno stanovništvo je tražilo pravdu i odgovrnost. Policija je uzvratila pretjeranom uporabom sile.

Kada je četiri mjeseca kasnije policajac, koji ubio Michaela Browna, oslobođen svake odgovornosti, prosvjednici, nezadovoljni rasnom nejednakošću i policijskom brutalnošću, opet su na ulicama. Ovoga puta u mnogim američkim gradovima.

“Imamo problem, ali nismo iznenađeni rasizmom kada su policajci u pitanju. Ako doista marite za živote crnačkog stanovništva, onda su oni koji su na strani policajaca zapravo bijeli supremacisti”, kaže prosvjednik Rodrigo Starz.

U prosincu se sve seli u New York, gdje je opet jedan bijeli policajac oslobođen optužbi za ubojstvo nenaoružanog Afromerikanca Erica Garnera.

Ulice najvećeg američkog grada bile su male za veliki broj onih koji su se usprotivili policijskoj brutalnosti, izvještava reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

“Mi nismo protiv svih njujorških policajaca. Ali loši policajci, koji neopravdano ubijaju nenaoružane mlade crnce, trebaju odgovarati za to. U ovom trenutku od njih se ne traži odgovornost i to je apsolutno neprihvatljivo”, rekla je prosvjednica Diana Leary.

Gradonačelnik New Yorka, Bill de Blasio, otvoreno je stao na stranu prosvjednika. 20. prosinca novi šok. Ubijena su dva policajca dok su sjedili u službenom automobilu.

De Blasio izgubio povjerenje policajaca

“To nije u redu. Ovi ljudi žele svijet bez policajaca, žele bezakonje. Sve bi se pretvorilo u Divlji zapad. To se ne može dogoditi. Ja imam dvogodišnju kćerku i ne želim da ona živi u strahu ukoliko nemamo policiju”, kaže prosvjednik Walter Hillegass.

U međuvremenu je gradonačelnik New Yorka izgubio povjerenje policajaca, koji su ga ignorirali okretanjem leđa.

“Vrijeme je da svi  ostavimo na stranu političke debate i prosvjede. O svemu ćemo razgovarati kada za to dođe vrijeme”, poručio je de Blasio.

Ali nitko nije poslušao gradonačelnika. Prosvjednici su opet izašli na ulice, a policajci mu i dalje ne žele gledati u lice.

I tako dođosmo do prvog mjeseca 2015.godine, kojeg je Amerika dočekala podijeljena i zbunjena.

Izvor: Al Jazeera

tačno.net
Autor 17.1.2015. u 23:52