SAD ponovno počinju dostavljati vojnu pomoć Egiptu, stiže 10 helikoptera

tačno.net
Autor 23.4.2014. u 08:01

SAD ponovno počinju dostavljati vojnu pomoć Egiptu, stiže 10 helikoptera

SAD su u utorak objavile kako će dostaviti deset Apache jurišnih helikoptera Egiptu što znači da je Washington djelomično ukinuo odluku kojom je prošle godine suspendirao dostavu vojne pomoći nakon što su egipatske oružane snage svrgnule predsjednika Mohameda Morsija i okrutno se obračunale s prosvjednicima.

Američki ministar obrane Chuck Hagel izvijestio je egipatskog kolegu o odluci da se ukine zabrana dostave helikoptera što će pomoći egipatskim protuterorističkim operacijama na poluotoku Sinaju, objavio je Pentagon.

“Vjerujemo da će ti novi helikopteri pomoći egipatskoj vladi da se izbori s ekstremistima koji prijete američkoj, egipatskoj i izraelskoj sigurnosti”, kazao je glasnogovornik Pentagona John Kirby u priopćenju o Hagelovom razgovoru s egipatskim ministrom obrane Sedkijem Sobhijem.

To je rezultat odluke američkog državnog tajnika Johna Kerryja da potvrdi Kongresu da je Egipat ispunio kriterije koji dozvoljavaju Washingtonu da oslobodi dio pomoći suspendirane prošle godine nakon nasilnog obračuna s prosvjednicima.

Američki dužnosnik koji je želio ostati anoniman potvrdio je da se suspenzija neće ukinuti za druge oblike vojne pomoći poput lovaca F-16.

index.hr

tačno.net
Autor 23.4.2014. u 08:01