SAD povlači diplomate iz Kine zbog misteriozne bolesti

tačno.net
Autor/ica 7.6.2018. u 08:55

SAD povlači diplomate iz Kine zbog misteriozne bolesti

Američki State department povukao je grupu diplomata iz grada Xuanzhou u Kini, zbog zabrinutosti da pate od misteriozne bolesti koja liči na oštećenja mozga, slične onoj koju su pretrpile diplomate na Kubi prošle godine, izjavila je glasnogovornica Heather Nauert.

Prema njenim riječima, nakon što je potvrđeno da je jedan zaposleni diplomata imao “medicinski incident”, State department je rasporedio tim stručnjaka da posmatra zaposlene u konzulatu i članove njihovih porodica, prenosi Reuters.

“Medicinski profesionalci nastavit će evaluirati nalaze kako bi otkrili uzroke zabilježenih simptoma i ustanovili da li su nalazi isti kao oni zabilježeni, odnosno, nemaju nikakve sličnosti”, navela je ona u saopćenju.

‘Čudni zvuci’

New York Times je prenio u srijedu da je najmanje dvoje američkih diplomata povučeno, nakon što su se razboljeli slušajući “čudne zvuke” u Kini.

Prošle godine, zaposleni u američkoj ambasadi u Havani i članovi njihovih porodica povučeni su iz te zemlje jer su kod njih zabilježena oštećenja mozga za koja SAD smatra da su uzrokovana „misterioznim zvucima“, a taj slučaj zaoštrio je odnose između Kube i SAD-a.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor/ica 7.6.2018. u 08:55