SAD protiv Islamske države u Iraku i Siriji ide zračnim napadima, bez kopnenih trupa

tačno.net
Autor 11.9.2014. u 08:35

SAD protiv Islamske države u Iraku i Siriji ide zračnim napadima, bez kopnenih trupa

Amerika će prvi put gađati i ciljeve džihadista u Siriji

Američki predsjednik Barack Obama najavio je u srijedu navečer kako će Sjedinjene Američke Države proširiti vojnu kampanju i zračne napade protiv Islamske države u Iraku te prvi puta gađati ciljeve džihadista u Siriji.

Uoči 13. godišnjice napada na SAD 11. rujna, Obama je poručio da će udariti po Islamskoj državi “gdje god se nalazila”, zahvaljujući američkom ratnom zrakoplovstvu ali i zbog potpore koje daje iračkim snagama s jedne strane i umjerenoj sirijskoj oporbi s druge.

“Neću oklijevati djelovati protiv IS-a u Siriji, kao i u Iraku”, kazao je Obama u svom govoru naciji. Nije dao vremenski okvir za napade na radikalne islamske militante, ali je jedan anoniman izvor dojavio da “neće biti objave zračnih udara unaprijed”.

“Naš je cilj jasan: oslabiti i na kraju uništiti IS”, nastavio je Obama, ocijenivši da sunitski džihadisti koji su odrubili glave dvojici američkih državljana pripadaju organizaciji koja nema nikakvu drugu viziju osim pokolja onih koji im se suprotstavljaju.

Iako je potpuno isključio slanje kopnenih postrojbi, Obama je potvrdio da u Irak šalje dodatnih 475 vojnih savjetnika kako bi pomogli iračkim i kurdskim snagama sigurnosti, kako u opremljenosti, borbenim formacijama tako i u obavještajnom dijelu. Time će broj američkog vojnog osoblja u Iraku narasti na 1.600.

Obama, koji je uvijek isticao volju da okrene stranicu “desetljeća ratovanja”, kazao je da će se nova vojna kampanja oslanjati na akcije koje se godinama provode protiv islamista u Jemenu i Somaliji, ali da će temeljno biti “različita” od ratova u Afganistanu i Iraku, koje je pokrenuo njegov predsjednik George W. Bush.

Američke snage su na sjeveru Iraka izvele više od 150 zračnih udara na IS koji su se pokazali odlučujućim u nekim kurdskim područjima, no, američka se administracija, piše AFP, nalazi u daleko osjetljivijoj situaciji u Siriji, gdje je zajednički neprijatelj predsjedniku Bašaru al-Asadu.

Prije svog govora, Obama i saudijski kralj Abdalah su u telefonskom razgovoru zaključili da je umjerena sirijska oporba “ključna” za borbu protiv džihadista i Asadovog režima “koji je izgubio svaki legitimitet”.

SAD je dobio potporu brojnih zemalja za svoju misiju, poput Francuske, koja u ponedjeljak organizira u Parizu konferenciju o Iraku.

Nakon što je IS dvojicu američkih novinara pogubio na vrlo okrutan način, javno mnijenje se u SAD-u stubokom promijenilo glede prijetnje koju predstavljaju džihadisti.

Anketa koju su zajedno proveli Washington Post i ABC News pokazuje da u ovom trenutku zračne udare podupire dvije trećine Amerikanaca.

novilist.hr

tačno.net
Autor 11.9.2014. u 08:35