SAD: Republikanci spriječili osnivanje komisije za napad na Capitol

tačno.net
Autor 29.5.2021. u 08:35

SAD: Republikanci spriječili osnivanje komisije za napad na Capitol

foto: EPA-EFE

Republikanci su spriječili osnivanje nezavisne istražne komisije o krvavom napadu pristaša Donalda Trumpa na Capitol 6. januara.

Republikanci su u petak spriječili osnivanje nezavisne istražne komisije o krvavom napadu pristaša Donalda Trumpa na Capitol 6. januara, istaknuvši da su dovoljne policijska i parlamentarna istraga koje su u toku.

Trebalo je deset republikanskih i 50 demokratskih glasova da bi se ograničilo vrijeme rasprave u Senatu i provelo završno glasanje običnom većinom o toj komisiji čije je osnivanje odobrio Zastupnički dom, prenosi Hina.

Samo je šest republikanaca glasalo ‘za’, što svjedoči o silnoj podijeljenosti koja i dalje vlada u Sjedinjenim Američkim Državama gotovo pet mjeseci nakon napada na zgradu američkog Kongresa i o velikom utjecaju bivšeg republikanskog predsjednika na njegov politički tabor.

“Čega se republikanci boje? Istine?”, upitao je vođa demokratske većine Chuck Schumer uoči glasanja koje je bilo osuđeno na neuspjeh.

“Ta nam komisija doista treba. Predsjednik Trump je ovih mjeseci širio ‘veliku laž’ o tome da su izbori namješteni i da je zapravo on predsjednik koji je pobijedio na izborima u novembru 2020.”, istaknuo je.

Nasilni upad

Hiljade pristaša okupile su se 6. januaru u Washingtonu pod sloganom “Zaustavite krađu” kako bi slušali govor Donalda Trumpa. Nekoliko stotina ih je nasilu ušlo na Capitol, gdje su zastupnici trebali potvrditi izbornu pobjedu njegova demokratskog protukandidata Joea Bidena.

Tokom glasanja o osnivanju komisije u petak ‘za’ su bili republikanski senatori Bill Cassidy, Susan Collins, Lisa Murkowski, Rob Portman, Mitt Romney i Ben Sasse.

Ostali su mu se usprotivili, zajedno s njihovim vođom u Senatu Mitchom McConnellom, ocijenivši to “pukim političkim manevrom” koji neće pomoći policijskoj istrazi što je u toku, u kojoj je uhapšeno gotovo 450 demonstranata.

Nekoliko senatora nije bilo prisutno na glasanju (54 – 35).

Dana 19. maja samo je 35 od 211 republikanaca u Zastupničkom domu glasalo za njeno osnivanje.

Zagovaratelji te komisije koje podržava i Joe Biden, ističu da je trebalo imati pet članova koje bi izabrali demokrati i pet koje bi izabrali republikanci, po primjeru komisije osnovane nakon napada 11. septembra koja je imalo snažnu podršku obiju političkih opcija.

Bivši predsjednik Donald Trump kojeg Zastupnički dom optužuje za “poticanje na pobunu”, oslobođen je odgovornosti u februaru, nakon suđenja u Senatu, zbog nedovoljnog broja republikanskih glasova.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 29.5.2021. u 08:35