SAD: Republikanci žele blokirati dogovor s Iranom

tačno.net
Autor 14.4.2015. u 09:59

SAD: Republikanci žele blokirati dogovor s Iranom

Visokopozicionirani republikanski službenik izjavio je da će dati sve od sebe kako bi ograničio moć američkog predsjednika u dogovoru sa Iranom.

Predsjedavajući Komiteta za vanjske poslove Senata SAD-a Bob Corker tvrdi da su šanse manevrisanja oko izvršne moći Baracka Obame izuzetno dobre.

“Ne želim prejudicirati, ali sve se kreće u za nas pozitivnom smjeru. Obavili smo mnogo posla proteklog vikenda, što mi je dalo veliku nadu”, rekao je Corker.

Sve se svodi na njegov prijedlog koji će se danas naći pred Kongresom, a koji bi trebao zakonodavnom tijelu SAD-a omogućiti konačni glas po pitanju dogovora o iranskom nuklearnom programu. Ovo tijelo, kao i svaki parlament na svijetu, ima moć da preispituje odluke predsjednika ili vlade.

Kongres bi u tom slučaju imao dva mjeseca da preispita dogovor, a za to vrijeme Obama ne bi mogao djelovati prema eventualnom ukidanju sankcija Teheranu. Također, Corker zajedno sa većinom republikanaca u Kongresu želi dostići 67 glasova kako bi čak i veto američkog predsjednika postao ništavan.

“Ovo je zapravo rezolucija odbijanja dogovora”, rekao je Corker osvrćući se na pregovore koji će, ukoliko sve bude išlo po planu, kulminirati zvaničnim potpisivanjem 30 juna.

Tvrdolinijaški republikanci u SAD-u protive se preliminarnom dogovoru sa Iranom poštujući tako stav zvaničnog Izraela koji u postignutom dogovoru vidi samo korak unazad. S druge strane, demokrate i većina zapadnog svijeta pozdravili su pregovore i njegove rezultate.

klix.ba

tačno.net
Autor 14.4.2015. u 09:59

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija