SAD se vraća u Irak: Američki vojnici došli u borbu protiv ekstremističkog ISIL-a

tačno.net
Autor 25.6.2014. u 10:25

SAD se vraća u Irak: Američki vojnici došli u borbu protiv ekstremističkog ISIL-a

Prvi američki vojnici koji bi iračkoj vojsci trebali pomoći u borbi protiv sunitskih pobunjenika stigli su u Irak i počeli sa svojim aktivnostima, objavio je Pentagon u srijedu.

Polovica od 300 specijalaca koje je obećao poslati američki predsjednik Barack Obama nalazi se u Bagdadu ili na prvim linijama bojišta, javlja BBC. Ostali će stići idućih dana, kažu u Pentagonu i pojašnjavaju da su dva tima od ukupno 40 vojnika u utorak počeli pomagati iračkim snagama na bojištu. Dodatnih 90 će u Bagdadu osnovati zajedničko operativno zapovjedništvo.

Njima će se u idućih pet dana priključiti nova četiri tima od 50 vojnika, navodi Pentagon. Obamina administracija isticala je da američki vojnici neće sudjelovati u borbama, nego savjetovati Iračane i pružiti im obavještajne podatke.

Iračka vlada zatražila je od Amerikanaca zračne udare, ali Obama nije bio sklon učiniti ništa što bi moglo izazvati optužbe da SAD zauzima stranu u u iračkim vjerskim sukobima. Sunitski pobunjenici, okupljeni u Islamsku državu Iraka i Levanta (ISIL) zauzeli su većinu sjevernog i zapadnog dijela zemlje, uključujući drugi najveći grad Mosul.

U nasilju je samo u lipnju poginulo najmanje 1,075 Iračana, objavio je UN.

SAD se nakon četiri godine vraća u Irak

Američka se vojska tako nakon četiri godine ponovno vraća u Irak. Tu je bliskoistočnu zemlju tada napustila procijenivši da su njezine snage sigurnosti dovoljno sposobne za održavanje reda i mira.

Posljednje američke borbene postrojbe Irak su napustile krajem kolovoza 2010. godine, ali ostalo je više tisuća vojnika koji nisu bila zaduženi za borbeno djelovanje. Podsjećamo, SAD je 2003. godine izvršio invaziju na Irak zbog nikad potvrđenih informacija o oružju za masovno uništenje u posjedu iračkog diktatora Sadama Huseina. Tada je započeo Irački rat ili Drugi zaljevski rat u kojemu je sudjelovalo pedesetak zemalja. Saveznička koalicija od 48 zemalja, predvođena SAD-om napala je Irak u ožujku 2003. godine. Broj mrtvih u sukobu nije poznat, ali procjene sežu od 150 tisuća do milijun.

Iračke su vlasti nakon početka nedavnog munjevitog proboja ISIL-a na teritorij Iraka pozvale u pomoć SAD jer se, kako ističu, ne mogu sami nositi s vrlo opasnim, brzim i krvoločnim teroristima koji na području Bliskoga istoka, pretežno na području Iraka, žele stvoriti svoju državu.

index.hr

tačno.net
Autor 25.6.2014. u 10:25