SAD: Senat podržao vojni napad na Siriju

tačno.net
Autor 5.9.2013. u 07:28

SAD: Senat podržao vojni napad na Siriju

Nakon ovog kruga glasanja slijedi rasprava u američkom Senatu. Ukoliko američki Kongres donese istu odluku u korist prijedloga američkog predsjednika Baracka Obame, američka vojska bi u narednim danima mogla započeti vojni napad na Siriju.

WASHINGTON (AA) – Odbor za vanjsku politiku američkog Senata usvojio je u srijedu rezoluciju kojom se odobrava vojni napad u Siriji, a prema kojoj bi vojna intervencija trajala 60 dana s mogućnošću produženja za još 30 dana, javlja dopisnik agencije Anadolija (AA).

Deset  članova Odbora podržalo rezoluciju, a sedam je bilo protiv, dok je jedan član ostao suzdržan.

Nakon ovog kruga glasanja slijedi rasprava u američkom Senatu.  Ukoliko američki Kongres donese istu odluku u korist prijedloga američkog predsjednika Baracka Obame, američka vojska bi u narednim danima mogla zappočeti vojni napad na Siriju.

Uoči glasanja američki državni sekretar John Kerry je u obraćanju pred Odborom izjavio da američke obavještajne službe mogu da dokažu da je sirijski režim Bashara al-Assada koristio hemijsko oružje oko 11 puta.

S druge strane, američki predsjednik Barack Obama danas je tokom posjete Švedskoj kazao da su kredibilitet američkog Kongresa i međunarodne zajednice na ispitu u vezi s odgovorom poslije upotrebe hemijskog oružja u Siriji.

Obama je istakao kako vjeruje da će Kongres, koji će iduće sedmice glasati o predloženoj vojnoj akciji protiv Sirije, podržati njegov prijedlog o napadu.

tačno.net
Autor 5.9.2013. u 07:28