SAD smatra da Italija ne treba pristupiti kineskom projektu ‘Jedan pojas, jedan put’

tačno.net
Autor 10.3.2019. u 09:56

SAD smatra da Italija ne treba pristupiti kineskom projektu ‘Jedan pojas, jedan put’

foto: EPA

Nema potrebe da italijanska vlada pridaje legitimitet propagandnom projektu kineske vlade, ocijenio je glasnogovornik Bijele kuće.

Talijanska vlada ne bi trebala pristupiti kineskoj infrastrukturnoj inicijativi “Jedan pojas, jedan put”, rekao je glasnogovornik Bijele kuće nazivajući tu kinesku inicijativu “propagandnim projektom”.

U petak je talijanski premijer Giuseppe Conte najavio da će njegova zemlja kao prva članica skupine G7 (najrazvijenije države svijeta) poduprijeti inicijativu koju SAD, Japan i druge europske zemlje smatraju sredstvom širenja kineskog utjecaja u svijetu.

“Italija je veliko svjetsko gospodarstvo i veliko ulagačko odredište. Nema potrebe da talijanska vlada pridaje legitimitet propagandnom projektu kineske vlade”, napisao je glasnogovornik Garrett Marquis na Twitteru.

Potpisivanje Memoranduma do kraja marta

Kineski predsjednik Xi Jinping boravit će od 22. do 24. ožujka u Rimu, a Conte je najavio da bi tada i mogao biti potpisan memorandum o razumijevanju između dvije zemlje.

Italija će time postati prva članica skupine G7 koja će poduprijeti tu inicijativu, koju SAD, Japan i druge europske zemlje smatraju sredstvom kojim Kina želi proširiti svoju sferu utjecaja u svijetu.

Kina je krajem 2013. predstavila inicijativu “Jedan pojas, jedan put“ u svrhu izgradnje novog puta svile povezivanjem kopnene i pomorske infrastrukture, trgovine, financija, energetike i  industrije između Kine, Azije, Europe i Afrike.

balkans.aljazeera.net

Tagovi:
tačno.net
Autor 10.3.2019. u 09:56