SAD: Špijunirali smo kako bi zaštitili svoju državu, ali i saveznike, sve zemlje špijuniraju

tačno.net
Autor 26.10.2013. u 09:51

SAD: Špijunirali smo kako bi zaštitili svoju državu, ali i saveznike, sve zemlje špijuniraju

“Nije nikakva tajna da skupljamo podatke u cijelom svijetu kako bi zaštitili naše građane, saveznike i našu državu. Sve obavještajne agencije u svijetu isto to rade. SAD nisu provodile nikakve nekontrolirane aktivnosti u odnosu prema svojim saveznicima”, kazala je Jen Psaki

WASHINGTON (AA) – Glasnogovornica Ministarstva odbrane Sjeidnjenih Američkih Država (SAD) Jen Psaki izjavila je da su navodi o programima praćenja Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u nekim zemljama u svijetu izazvali “velike poteškoće” u američkim odnosima sa saveznicima, javlja dopisnik Anadolu Agency (AA).

“Nije nikakva tajna da skupljamo podatke u cijelom svijetu kako bi zaštitili naše građane, saveznike i našu državu. Sve obavještajne agencije u svijetu isto to rade. SAD nisu provodile nikakve nekontrolirane aktivnosti u odnosu prema svojim saveznicima”, kazala je ona.

Napomenula je da SAD prikuplja takve podatke zbog potrebe, a ne zbog toga što smatraju da to “mogu činiti kad god žele”. Dodaje da uvijek u vidu imaju privatnost svojih saveznika.

Naglasila je da je predsjednik SAD-a Barack Obama već poduzeo mjere kako bi se ispitalo da li su kršena ljudska prava prilikom prikupljanja podataka u drugim zemljama.

“Bitno je samo da se poštuju ljudska prava. SAD će i dalje nastaviti da prikupljaju podatke za zaštitu nas samih, ali i naših saveznika”, rekla je Psaki.

tačno.net
Autor 26.10.2013. u 09:51