SAD sprema sankcije zbog nasilja u Ukrajini

tačno.net
Autor 30.1.2014. u 08:17

SAD sprema sankcije zbog nasilja u Ukrajini

Administracija američkog predsjednika Baracka Obame priprema finansijske sankcije koje bi mogla nametnuti ukrajinskim zvaničnicima i vođama protesta eskalira li nasilje u toj državi zahvaćenoj političkom krizom

Službenik u Kongresu, koji je zbog osjetljive teme želio ostati neimenovan, rekao je da su sa zvaničnicima Vlade razgovarali o pripremama sankcija. Konačni detalji nisu razrađeni, ali bi se sankcije, u slučaju eskalacije nasilja, vrlo brzo mogle upotrijebiti.

Washington je, uznemiren krizom u toj državi, poništio vize nekih ukrajinskih zvaničnika.

Šest ljudi je ubijeno u Kijevu i drugim ukrajinskim gradovima u protestima koji su izbili prije više od dva mjeseca nakon što se predsjednik Viktor Janukovič, pod pritiskom Rusije, udaljio od približavanja Ukrajine Evropskoj uniji.

Žestoka rasprava

Zastupnici vjerni ukrajinskom predsjedniku u srijedu su ponudili amnestiju za uhapšene u valu protesta protiv Vlade, ali samo pod uslovom da aktivisti napuste zauzete vladine zgrade u Kijevu i drugim dijelovima države.

Opozicija je odbila glasati o zakonu o amnestiji za koji se Janukovičevi lojalisti nadaju da će pomoći smirivanju dvomjesečnih uličnih nereda. Zakon je usvojen nakon cjelodnevne žestoke rasprave sa samo 232 glasa, šest više nego što je bilo potrebno.

Tekst zakona se nije mogao dobiti, ali njegov autor je rekao da je ponuda amnestije za one koje je uhapsila policija uslovljena time da demonstranti oslobode kijevsku Gradsku upravu kao i regionalne upravne zgrade u nekoliko gradova širom Ukrajine.

Izgleda da je zakon usvojen pod ličnim Janukovičevim utjecajem koji je otišao na vanrednu sjednicu Parlamenta i održao sastanke iza zatvorenih vrata sa stranačkim klubovima.

Pritisak Rusije

Uprkos tome što zakon vjerovatno ne traži uklanjanje šatora i barikada iz glavne zone protesta u Kijevu ne izgleda vjerojatno da će se aktivisti obazirati na njega, piše agencija Reuters.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pojačao je pritisak na Ukrajinu u srijedu rekavši kako će Rusija pričekati da se uspostavi nova Vlada prije nego u cijelosti provede sporazum o pomoći od 15 milijardi američkih dolara koje Kijev hitno treba.

Putin je ponovio obećanje da će ispuniti ugovor s Ukrajinom u cijelosti, ali je ostavio otvorenim kada će uslijediti slijedeća rata pomoći dok se Kijev bori da smiri više od dva mjeseca sukoba otkako je predsjednik Janukovič odustao od ugovora s EU.

aljazeera.net

tačno.net
Autor 30.1.2014. u 08:17