SAD spreman opskrbljivati Bjelorusiju naftom

tačno.net
Autor 2.2.2020. u 09:19

SAD spreman opskrbljivati Bjelorusiju naftom

Foto: EPA

Minsk traži alternativnog dobavljača za naftne proizvode, nakon spora s tradicionalnom partnerom i susjedom Rusijom.

Energetski sektor u Sjedinjenim Američkim Državama spreman je opskrbljivati Bjelorusiju naftom po najboljim cijenama, izjavio je američki državni tajnik Mike Pompeo u Minsku, kamo je doputovao u težnji da normalizira odnose s tom tradicionalnom saveznicom Rusije.

Bjelorusija pokušava pronaći alternativnog dobavljača za naftne proizvode nakon spora sa svojim tradicionalnom partnerom Rusijom, prenosi Hina agenciju Reuters.

Svrha posjeta je “naglasiti naš angažman prema suverenoj, neovisnoj i naprednoj Bjelorusiji” te potvrditi našu želju za “normalizacijom bilateralnih odnosa”, rekao je Pompeo, koji je doputovao u vrijeme narušene suradnje Minska i Moskve.

Poboljšani odnosi sa Zapadom

“Ne govorimo o izboru između nas i Rusije. Govorimo o diplomatskim odnosima”, kazao je Pompeo.

SAD i Europska unija bili su česti kritičari autoritarne vladavine i nepoštivanja ljudskih prava u režimu bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, koji je na vlasti od 1994. godine i koju nazivaju “posljednjom diktaturom u Europi”.

No, zapadne zemlje ukinule su većinu sankcija Bjelorusiji otkako je Lukašenko oslobodio političke zatvorenike i pokazao toleranciju prema političkoj oporbi.

Veze Zapada i Bjelorusije poboljšale su se i nakon 2014. godine, kada je Rusija anektirala ukrajinski poluotok Krim, a što je Bjelorusija odbila priznati.

Lukašenko je pozdravio Pompeov posjet, kazavši: “Dobro je da ste došli u Misnk nakon različitih nesuglasica između Bjelorusije i SAD-a.”

Bjelorusija i SAD planiraju međusobno razmijeniti veleposlanike, pošto su ta mjesta deset godina bila upražnjena.

Pompeo je obećao “stvaran napredak” u odnosima s Bjelorusijom, koju je posjetio kao prvi šef američke diplomacije nakon 1994. godine.

“Vjerujemo da možemo napredovati na svom razinama naših odnosa”, rekao je Pompeo, kako ga citira AFP.

Uskoro razmjena ambasadora

Pompeov posjet Bjelorusiji odvija se u sklopu njegove višednevne turneje po zemljama bivšeg Sovjetskog saveza, a što je počelo u Ukrajini i završit će u središnjoj Aziji, u Kazahstanu i Uzbekistanu, dvjema državama bliskima Moskvi.

Lukašenkov pokušaj da umanji bjelorusku ovisnost o ruskom savezniku nije blagonaklono dočekan u Moskvi, koja želi mnogo više, čak ujedinjenje dviju zemalja.

Predsjednik Bjelorusije optužio je Moskvu da izvršava pritisak na njegovu državu da se ujedini s Rusijom i poručio da to neće dozvoliti.

“Uskoro ćemo imati veleposlanika ovdje”, rekao je Pompeo i dodao da u Bjelorusiji “vidi veliku priliku” za američke poduzetnike.

tačno.net
Autor 2.2.2020. u 09:19