SAD traži sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a zbog Sjeverne Koreje

tačno.net
Autor 2.2.2022. u 09:01

SAD traži sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a zbog Sjeverne Koreje

foto: DW

Pjongjang je nedjelju testirao najmoćniju raketu od 2017. godine, zbog čega Washington traži hitnu zatvorenu sjednicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Sjedinjene Američke Države zatražile su da se u četvrtak održi hitna sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o Sjevernoj Koreji, koja je u nedjelju testirala najmoćniju raketu od 2017. godine, doznaje se od diplomatskih izvora.

Sastanak bi se trebao održati iza zatvorenih vrata, prenosi Hina.

“Nadamo se da će Vijeće sigurnosti postići jedinstvo” i objaviti deklaraciju, rekao je diplomata koji je želio ostati anoniman.

“Morali bismo insistirati da Vijeće sigurnosti barem potakne Sjevernu Koreju da poštuje rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a… ako to nije sposobno, onda imamo problem”, dodao je.

‘Spoje li nuklearnu i balističku tehnologiju…’

Sjeverna Koreja “konstantno napreduje u balistici, popravlja domet, preciznost i letalnost svojih raketa”, nastavio je diplomata i istaknuo da Sjeverna Koreja “ima više nuklearnih projektila” te da je “provela više od 60 testova u laboratoriju”.

Spoje li dvije tehnologije, nuklearnu i balističku, “u čemu, kako se čini, još nisu uspjeli”, rekao je, postići će nivo prijetnje koju se neće moći tolerirati.

State Department je u saopćenju istaknuo da je američki izaslanik za Sjevernu Koreju Sung Kim ovih dana razgovarao s japanskim i južnokorejskim dužnosnicima.

Sung Kim je “osudio sjevernokorejsko ispaljivanje balističkih raketa, kojima se krše rezolucije Vijeća sigurnosti i destabilizira regija”, saopćio je glasnogovornik američke diplomatije Ned Price.

Testirana raketa zemlja-zemlja Hwasong-12

Podsjetivši da SAD ostaje spreman na diplomatske razgovore sa Sjevernom Korejom, Sung Kim je potvrdio sagovornicima američki angažman u odbrani Južne Koreje i Japana, dodaje se u saopćenju.

Pjongjang je u ponedjeljak potvrdio da je prethodnoga dana ispalio svoj najmoćniji projektil od 2017. godine, balističku raketu zemlja-zemlja srednjeg i dalekog dometa Hwasong-12.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres osudio je u utorak u saopćenju ispaljivanje balističke rakete istaknuvši da se time “prekida moratorij objavljen 2018. godine” za tu vrstu raketa.

To je “očito kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti”, dodao je Guterres.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 2.2.2022. u 09:01