SAD: Turska je naš prijatelj i saveznik

tačno.net
Autor 29.7.2016. u 09:52

SAD: Turska je naš prijatelj i saveznik

Glasnogovornik State Departmenta John Kirby istakao je da SAD shvata korake koje je Vlada Turske poduzela u zemlji nakon pokušaja puča

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu zatražio je od Berlina da izruči navodne sljedbenike Fethullaha Gulena koji žive u Njemačkoj.

Cavusoglu je kazao da su tužitelji i suci koji su dio Gulenovog pokreta, trenutno u Njemačkoj, gdje živi veliki broj Turaka.

Ankara također pokušava uvjeriti Sjedinjene Države da joj izruče Gulena, a Washington traži službeni zahtjev sa čvrstim dokazima o njegovoj umiješanosti u pokušaj državnog udara.

Gulen, koji u egzilu živi od 1999. i vodi široku mrežu škola u Turskoj i drugim državama, negira bilo kakvu umješanost u pokušaj državnog udara u kojem je poginulo najmanje 246 ljudi.

Predsjednik Tayyip Erdogan optužuje Gulena da gradi “državu u državi” i želi svrgnuti vladu.

SAD nema nikakve povezanosti sa pučem

Glasnogovornik State Departmenta John Kirby je, u vezi s tvrdnjama da SAD stoji iza pokušaja puča u Turskoj, izjavio da je Turska ne samo saveznik nego i prijatelj SAD-a.

“Turska nije samo naš saveznik, ona je istovremeno i naš prijatelj”, istakao je Kirby na dnevnom brifingu, dodajući da SAD nije povezan s pokušajem državnog udara u Turskoj.

“Nemamo nikakvu povezanost sa pokušajem puča”, rekao je Kirby.

Naglasio je da Turska ima vrlo značajnu ulogu u borbi protiv organizacije ISIL.

Dotakao se i pitanja mogućeg izručenja Fetullaha Gulena, lidera organizacije FETO.

“Redovno razgovaramo o Gulenu i njegovom izručenju. Izručenje u ovom slučaju se zasniva na dokazima”, kazao je Kirby.

Potvrdio je da su američke vlasti već zaprimile određenu dokumentaciju u vezi s izručenjem Gulena.

“Kao što sam i ranije kazao, dobili smo određene dokumente koji se sada razmatraju. U tom kontekstu se ne dešava ništa novo”, kazao je Kirby.

Istakao je također da SAD shvata korake koje je Vlada Turske poduzela u zemlji nakon pokušaja puča.

“Dužnost Vlade prema građanima je da do kraja riješe ovo pitanje. Treba se provesti istraga i trebaju se smatrati odgovornima oni koji su pokušali državni udar”, kazao je glasnogovornik State Departmenta.

CIA i FBI obučavale pušiste

U optužnici koju je protiv imama Fetullaha Gulena pripremilo lokalno tursko tužilaštvo navodi se, između ostalog, da su CIA i FBI obučavali Gulenove pristalice.

To se navodi u optužnici glavnog tužioca u gradu Jedrenu, a koju je prihvatio Drugi krivični sud.

“CIA i FBI su obezbijedile obuku za više pripadnika koji su pohađali kulturne centre Gulenovog pokreta”, navodi se u optužnici i dodaje da su oni preuzeli zadatke i započeli akciju.

“Cilj neuspelog puča bio je da oslabi državu i sve njene institucije i ukloni kompletno vladu. Pripadnici Gulenovog pokreta, koji rade u pravosudnim i bezbednosnim institucijama i koji su dobili pomenutu obuku, krenuli su nakon toga u akciju”, kaže se, pored ostalog, u optužnici, prenosi Anadolija.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 29.7.2016. u 09:52

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija