SAD: U napadu u osnovnoj školi ubijen nastavnik, ranjena dvojica 12-godišnjaka

tačno.net
Autor 22.10.2013. u 07:21

SAD: U napadu u osnovnoj školi ubijen nastavnik, ranjena dvojica 12-godišnjaka

Napad poluautomatskom puškom izveo učenik koji je ustrijelio nastavnika i ranio dvojicu kolega, a potom izvršio samoubistvo.

Zvaničnici američke savezne države Nevada su saopćili da su dvije osobe poginule sinoć u oružanom napadu u osnovnoj školi u gradu Sparksu, od kojih je jedna nastavnik matematike koji je pokušao da spasi učenike od napadača, javlja Anadolu Agency.

Zamjenik šefa policije Tom Robinson je izjavio da se napad desio u momentu kada su se učenici spremali za početak nastave nakon jednosedmičnog odmora. Kazao je da je napad poluautomatskim oružjem izveo jedan od učenika, koji je nasumično otvorio vatru na drugu djecu u učionici, a nastavnik matematike Michael Landsberry (45), koji je svojim tijelom pokušao zaštititi učenike, podlegao je od zadobivenih prostrelnih rana. U napadu su ranjena još dvojica dvanaestogodišnjaka.

Načelnik Sparksa Geno Martini je kazao da je poginuli nastavnik Landsberry penzionisani američki vojnik koji je ranije služio u misiji u Afganistanu.

Ljekari su saopćili da je jedan učenik ranjen u predjelu trbuha, a drugi u rame i da su obojica van životne opasnosti.

 Neimenovani maloljetni napadač je izvršio samoubistvo nakon napada. Još uvijek je nepoznato kako je oružje dospjelo u njegove ruke.

U osnovnoj školi u Sparksu nastavu pohađa oko 700 učenika sedmog i osmog razreda, a nakon tragičnog napada proglašen je prekid nastave na sedam dana.

Ameriku je i prošle godine potresla slična tragedija u školi u Newtonu u saveznoj državi Connecticut. Mladić Adam Lanza je 14. decembra 2012. prvo ubio majku, a potom izvršio napad u osnovnoj školi Sandy Hook i ubio 26 osoba, među kojima je bilo 20 učenika.

anadolija

tačno.net
Autor 22.10.2013. u 07:21