SAD u UN-u: Ne želimo sukob sa Sjevernom Korejom

tačno.net
Autor 20.4.2017. u 09:30

SAD u UN-u: Ne želimo sukob sa Sjevernom Korejom

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država pri Ujedinjenim nacijama Nikki Haley poslala je poruku Sjevernoj Koreji da SAD ne želi svađu i da je ni Sjeverna Koreja ne započinje.

Haley je izjavila novinarima da je lopta u dvorištu Sjeverne Koreje i da je potez na njoj, prenio je AP.

Američka ambasadorica, koja trenutno predsjedava Vijećem sigurnosti UN-a, rekla je da države članice rade na saopćenju, koje je odgovor na njihovo posljednje neuspjelo lansiranje rakete.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres izjavio je novinarima da UN u potpunosti podržava napore svih država koje pokušavaju spriječiti da Sjeverna Koreja stekne kapacitete na osnovu kojih bi postala prijetnja ne samo za regiju već i za cijeli svijet.

Neuspjeli test projektila koji je Sjeverna Koreja izvršila preko vikenda bio je pokušaj te države da “nešto isprovocira”, a Sjedinjene Američke Države sarađivat će s Kinom kako bi se pokušale smanjiti napetosti, izjavio je u utorak američki ministar odbrane Jim Mattis.

Američki predsjednik Donald Trump zauzeo je žestoki retorički stav prema sjevernokorejskom čelniku Kim Jong-unu, koji je odbacio primjedbe Pekinga i nastavio razvijati nuklearni i program projektila, koje Washington smatra prijetnjom.

Pjongjang je u subotu izvršio neuspjeli test rakete za koju Pentagon tvrdi da je odmah eksplodirala.

tačno.net
Autor 20.4.2017. u 09:30

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija