SAD upozorile Rusiju, pozdravile sankcije EU

tačno.net
Autor/ica 30.1.2015. u 10:17

SAD upozorile Rusiju, pozdravile sankcije EU

Sjedinjene Američke Države (SAD) u četvrtak su upozorile Rusiju da razmatraju nove sankcije Moskvi zbog krize u Ukrajini i pozdravile odluku Evropske unije (EU) da produži postojeće kaznene mjere.

Glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki je rekla da je dogovor ministara vanjskih poslova EU da produže sankcije Moskvi “samo dodatan znak da su akcije u proteklih nekoliko dana i sedmica apsolutno neprihvatljive i da će biti novih posljedica”.

– Potez Bruxellesa proistekao je iz napora na proširivanju sankcija, koji traju “već mjesecima” – istakla je Psaki, koja je današnju odluku nazvala “pozitivnim korakom”.

Glasnogovornica State Departmenta nije mogla da kaže kada će naredna runda američkih sankcija stupiti na snagu, niti ko će biti meta.

– Nekada dodajemo imena, nekada dodajemo sektore ili kompanije, i to je ista stvar kao i kod EU – navela je Psaki, prenosi agencija AFP.

Američki predsjednik Barack Obama najavio je početkom sedmice povećanje pritiska na Rusiju, kao i da će u saradnji s američkim saveznicima, uključujući Evropu, razmotriti druge opcije za rješenje problema.

– Nastavit ćemo s pristupom koji smo imali u prošlosti, koji je povećanje pritiska na Rusiju, i razmotriti sve dodatne opcije koje su nam na raspolaganju, izuzev vojne konfrontacije, u pokušaju da rješimo ovo pitanje – rekao je Obama.

– Evropske sankcije Rusiji, koje ističu u martu, biće produžene do septembra – saopćila je je visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini, nakon današnjeg sastanka šefova diplomatija EU u Bruxellesu.

Mogherini je rekla da će šefovi država i vlada EU, koji u Bruxellesu treba da se sastanu 12. februara, ponovo razmotriti situaciju na terenu i potrebu za uvođenjem novih restriktivnih mjera Rusiji.

tačno.net
Autor/ica 30.1.2015. u 10:17