SAD uveo dosad najteže sankcije Rusiji

tačno.net
Autor 17.7.2014. u 09:55

SAD uveo dosad najteže sankcije Rusiji

Sankcije su usmjerene protiv ključnih ruskih tvrtki poput Gazprombanka i Rosnefta, ali i drugih energetskih i vojnih kompanija. Sankcije vode američko-ruske odnose u “slijepu ulicu”, proučio je Putin

Američki predsjednik Barack Obama u srijedu je objavio uvođenje dosad najtežih američkih sankcija Rusiji, koje su usmjerene protiv ključnih ruskih tvrtki poput Gazprombanka i Rosnefta, ali i drugih energetskih i vojnih kompanija.

Washington je postupno širio financijske sankcije Moskvi zbog aneksije ukrajinskog poluotoka Krima i, kako tvrdi SAD, miješanja u unutarnje poslove susjedne Ukrajine. Obama je kazao da je SAD spreman uvesti i dodatne sankcije ako Rusija ne poduzme konkretne poteze za smirivanje sukoba u Ukrajini.

Nove sankcije odnose se i na drugu najveću rusku tvrtku u proizvodnji plina Novatek, na VEB, državnu banku preko koje se obavljaju sva plaćanja ruske vlade, te na osam tvrtki koje proizvode oružje.

Sankcijama ipak nije obuhvaćen Gazprom, najveći proizvođač prirodnog plina na svijetu koji osigurava veliki dio europskih potreba za energijom.

“Ove sankcije su opsežne, ali one su isto tako ciljane kako bi imale maksimalan utjecaj na Rusiju, te limitiran utjecaj na američke tvrtke ili tvrtke naših saveznika”, rekao je Obama.

Nove američke sankcije Rusiji objavljene su istog dana kad su se i čelnici EU-a na sastanku u Bruxellesu suglasili da prošire “restriktivne mjere” protiv Rusije.

Novim sankcijama obuhvaćeni su i brojni visoki ruski dužnosnici, kao i ukrajinski separatistički čelnici.

“Naglasili smo našu želju da se ukrajinska kriza riješi diplomatskim putem … moramo vidjeti konkretna djela, ne samo riječi, da je Rusija stvarno predana rješavanju tog sukoba”, rekao je Obama, dodajući da Rusija i dalje podupire proruske separatiste u istočnoj Ukrajini, te da preko granice šalje borce i oružje.

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je u srijedu da će nove američke sankcije izazvati štetu američkim tvrtkama koje posluju u Rusiji, te da će američko-ruske odnose odvesti u “slijepu ulicu”.

“Sankcije imaju efekt bumeranga i bez ikakve sumnje odvest će američko-ruske odnose u slijepu ulicu i izazvati veliku štetu”, rekao je Putin novinarima tijekom posjeta Brazilu.

Putin je rekao da još nije upoznat s pojedinostima novih sankcija, ali je naglasio da je siguran da će one dugoročno izazvati štetu nacionalnim interesima Sjedinjenih Država.

“To znači da će američke tvrtke koje žele poslovati u Rusiji izgubiti kompetitivnost u usporedbi s drugim tvrtkama”, rekao je Putin.

novilist.hr

tačno.net
Autor 17.7.2014. u 09:55