SAD, Velika Britanija i Francuska za snažnu i obavezujuću rezoluciju UN-a o Siriji

tačno.net
Autor 16.9.2013. u 12:41

SAD, Velika Britanija i Francuska za snažnu i obavezujuću rezoluciju UN-a o Siriji

DPA

Kerry poručio da bi pregovori o uništavanju hemijskog oružja mogli dovesti i do rađanja “nove Sirije” koja će biti pluralistička i sekularna, bez autokratskog režima.

PARIS (AA) – Ministri vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Francuske – John Kerry, William Hague i Laurent Fabius postigli su dogovor na sastanku u Parizu da se od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija zatraži usvajanje “snažne i obavezujuće” rezolucije o Siriji, javio je novinar Anadolu Agency.

Trojica ministara su prilikom susreta, kojem je prisustvovao i francuski predsjednik Francois Hollande, izrazila želju da se postavi “precizan rok” za kontrolu i uništavanje arsenala hemijskog oružja koji posjeduje režim Bashara al-Assada. Rezolucija UN-a mogla bi sadržavati i poglavlje VII Povelje UN-a koje omogućava primjenu sile u slučaju da sirijski režim ne ispuni obaveze.

Šefovi diplomatija tri stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a ocijenili su kako je izvještaj inspektora UN-a o hemijskom masakru 21. augusta u blizini Damaska “bez sumnje povoljna prilika za napredak u sirijskoj krizi”.

Američki državni sekretar John Kerry kazao je kako SAD, Velika Britanija i Francuska neće prihvatiti “ništa osim potpunog obavezivanja sirijskog režima” u rješavanju problema hemijskog oružja.

Kerry je podsjetio da su prije današnjeg sastanka u Parizu, SAD i Rusija usaglasile stavove o Siriji i da sada treba napredovati veoma brzo.

Prema dogovoru koji sadrži šest tačaka, a koji su u subotu postigli Kerry i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, predviđeno je da se Damasku pounudi rok od nedjelju dana da preda listu svog hemijskog oružja koje bi trebalo da bude uništeno polovinom naredne godine.

Sirija bez Assada

John Kerry je poručio da su ministri vanjskih poslova SAD-a, Velike Britanije i Francuske odlučni da su što prije okonča nasilje u Siriji u kojem je od marta 2011. do danas ubijeno više od 100 hiljada ljudi.

Šef britanske diplomatije William Hague istakao je kako inicijativa da se Assadovom režimu onemogući upotreba hemijskog oružja “nije nekompatibilna” sa idejom da se postigne političko rješenje sukoba u Siriji.

Kerry je dodao kako bi pregovori mogli dovesti do rađanja “nove Sirije” koja će biti pluralistička i sekularna, bez autokratskog režima.

Američki državni sekretar zaprijetio je režimu u Damasku da dogovor Amerike i Rusije ne smatra igrom, nego da svoja obećanja o stavljanju hemijskog oružja pod kontrolu obavezno provede u djelo.

Anadolija

tačno.net
Autor 16.9.2013. u 12:41