SAD zabrinute zbog pojačanih cyber aktivnosti Kine

tačno.net
Autor 25.6.2015. u 09:12

SAD zabrinute zbog pojačanih cyber aktivnosti Kine

Predsjednik Barack Obama kazao je da je sve veća zabrinutost Sjedinjenih Američkih Država zbog kontinuiranih kineskih cyber aktivnosti. Rekao je to nakon dvodnevnih razgovora koje su dvije zemlje vodile o ovoj temi u Washingtonu.

Obama je pozvao Kinu da djeluje kako bi smanjili napetost između dviju zemalja.

Sjedinjene Američke Države su inače optužile Kinu da je uključena u hakerske upade u vladine i komercijalne kompjuterske sisteme.

Podsjećamo, radi se o povredama sigurnosti kompjuterskih sistema kojim su ugroženi tajni podaci, odnosno evidencija o blizu četiri miliona zaposlenika u SAD-u.

Govoreći u Washingtonu, američki državni sekretar John Kerry rekao je kako će ove dvije zemlje sada raditi zajedno kako bi ispoštovale norme ponašanja kada je riječ o cyber djelovanju.

“Bio je ovo iskren razgovor, bez optuživanja, bez uperenih prstiju, o problemu cyber krađa, odnosno pitanju da li je ili ne vladinim propisima omogućen progon hakera i pojedinaca koji se bave različitim napadima”, kazao je Kerry.

SAD je pokazala svoj “kristalno jasan” stav da to nije prihvatljivo.

“Moramo riješiti ovaj problem i biti model drugima kako bi znali kako da se ponašaju u ovim slučajevima, naročito u smislu bilateralnih odnosa”, kazao je Kerry.

klix.ba

tačno.net
Autor 25.6.2015. u 09:12