SAD zabrinute zbog proglašenja Muslimanskog bratstva terorističkom organizacijom

tačno.net
Autor 27.12.2013. u 08:57

Američki državni sekretar Kerry u telefonskom razgovoru sa egipatskim kolegom Fehmijem izrazio duboku zabrinutost SAD zbog odluke egipatskih vlasti da proglase Muslimansko bratstvo terorističkom organizacijom

WASHINGTON (AA) – Glasnogovornica američkog Ministarstva vanjskih poslova Jen Pseki je saopćila da je šef američke diplomatije John Kerry obavio telefonski razgovor sa ministrom vanjskih poslova Egipta Nebilom Fehmijem i prenio mu zabrinutost SAD-a zbog odluke egipatske vlade da organizaciju Muslimanskog bratstva (Ihvan) proglasi terorističkom organizacijom, kao i zbog posljednjih hapšenja članova ove organizacije, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju se također navodi da su šefovi diplomatija dviju zemalja razgovarali o aktuelnom procesu političke tranzicije u Egiptu.

Ona je također kazala da je američki državni sekretar Kerry izrazio sućut porodicama stradalih i osudio napade na Upravu policije u Mansouri koji su se desili 23. decembra, kao i jučerašnji napad na autobus u Kairu.

Dva ministra su saglasni da u Egiptu treba hitno zaustaviti nasilje i da egipatski narod zaslužuje mir i prosperitet.

Kerry je izrazio zabrinutost zbog odnosa privremenih egiptaskih vlasti prema članstvu i organizaciji Ihvana i kazao da je za uspjeh demokratskih promjena u Egiptu neophodno da se svim građanima garantiraju jednaka prava i zaštita.

Osvrnuvši se i na pitanje sudskih odluka egipatskog suda protiv predstavnika nevladinog sektora donesenih u junu ove godine, Kerry je kazao da je neophodnna izmjena tih spornih odluka.

Tagovi:
tačno.net
Autor 27.12.2013. u 08:57

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija