SAD želi da Vijeće sigurnosti UN-a glasa o pomoći Venecueli

tačno.net
Autor 27.2.2019. u 09:10

SAD želi da Vijeće sigurnosti UN-a glasa o pomoći Venecueli

Rusija smatra da se iza američke želje za dopremom humanitarne pomoći skriva želja za nasilnim rušenjem Nicolasa Madura.

Sjedinjene Američke Države, koje podržavaju lidera opozicije Juana Guaidoa, zatražit će ove sedmice da Vijeće sigurnosti Ujedininjenih naroda glasa o rezoluciji o Venecueli, na koju će Rusija, pristalica predsjednika Nicolasa Madura, najvjerovatnije uložiti veto.

“Glasat ćemo ove sedmice o rezoluciji u kojoj se poziva da se omogući ulazak humanitarne pomoći u Venecuelu”, rekao je u utorak novinarima američki izaslanik za Venecuelu Elliott Abrams, uoči sjednice Vijeća sigurnosti UN-a, koju je zatražio Washington.

Odgovarajući na pitanje o mogućem ruskom vetu na američki tekst, izaslanik je rekao: “Bila bi sramota uložiti veto na rezoluciju koja poziva na dopremu humanitarne pomoći.”

Rusija od početka krize kritizira upletanje Zapada, a posebno SAD-a, u “unutrašnje” stvari Venecuele.

Smatra da se iza američke želje za dopremom humanitarne pomoći skriva želja za nasilnim rušenjem Madura.

‘Hladnoratovska retorika’

Govoreći o “izrugivanju međunarodnog prava”, ruski ambasador pri UN-u Vasilij Nebenzja zauzeo se za poštovanje venecuelskog “suvereniteta”, optužujući Washington da želi “nasilu hraniti” venecuelski narod, što je “mučenje koje se primjenjuje u Guantanamu”.

Na sjednici na kojoj je došlo do tenzija između pristalica Guaidoa i Madura, SAD i Rusija su se međusobno optuživali za primjenu “hladnoratovske retorike”.

Venecuelski ministar vanjskih poslova Jorge Arreaza, držeći u ruci fotografiju navodnih pobunjenika, osudio je “povredu” teritorijalne cjelovitosti svoje zemlje proteklog vikenda.

Rekao je da je u kamionima kojima se trebala dopremiti pomoć zapravo bila oprema za podizanje barikada, poput eksera i bodljikave žice.

“Državni udar nije uspio”, istaknuo je on.

Nacrt dvije rezolucije

Od početka februara u Vijeću sigurnosti UN-a se takmiče dva suparnička nacrta rezolucije o Venecueli, jedan koji je podnio SAD i drugi ruski.

U američkom tekstu poziva se da se omogući doprema međunarodne humanitarne pomoći i da se organiziraju predsjednički izbori.

Prijeti mu ruski, možda i kineski veto.

Kina je u utorak ponovila da se protivi “upletanju u unutrašnja pitanja” Venecuele.

U ruskom nacrtu se osuđuju američke prijetnje primjenom sile prema Caracasu.

Za prihvatanje rezolucije u Vijeću sigurnosti sa 15 članova potrebno je devet glasova, a nijedna stalna članica (SAD, Rusija, Kina, Francuska i Velika Britanija) ne smije uložiti veto.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 27.2.2019. u 09:10

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija