Sanchez: Rješenje za Kataloniju je zakon, a ne referendum

tačno.net
Autor 29.10.2019. u 09:09

Sanchez: Rješenje za Kataloniju je zakon, a ne referendum

Foto: EPA

Španjolski premijer Pedro Sanchez najavio je da će situacija u Kataloniji biti riješena unutar zakonskog okvira, a nikako putem referenduma o neovisnosti, na čemu inzistira katalonska regionalna Vlada.

“Ima izlaza, ali ne prema samoodređenju. Većina Katalonaca umorna je već od ovoga. Ono što treba učiniti [predsjednik katalonske Vlade] Quim Torra jest razgovarati s drugim dijelom Katalonije”, rekao je Sanchez za televiziju Telecinco, dodavši kako otcjepljenje od Španjolske zagovara “manjina u Kataloniji”.

“Dijalog da, ali unutar zakona, no prvo je potreban dijalog među Kataloncima”, izjavio je on, prenosi Hina.

Novi protesti na ulicama Barcelone

Vrhovni sud Španjolske, koji je prije dva tjedna izrekao zatvorske kazne katalonskim dužnosnicima zbog organiziranja referenduma o nezavisnosti 2017. godine, ranije je priopćio da u španjolskom Ustavu ne postoji “pravo na samoodređenje”.

Ustavni sud u Madridu je prije dvije godine zabranio referendum u Kataloniji.

U međuvremenu su se nastavili prosvjedi katalonskih zagovornika neovisnosti.

Najmanje 700 prosvjednika u ponedjeljak navečer je pokušalo blokirati željeznički kolodvor Sants u Barceloni.

Prosvjednici su tri sata stajali ispred glavnog i stražnjeg ulaza, gdje se nalazio kordon interventne policije.

Na kraju su se razišli bez incidenata.

Blokiranjem prometa htjeli su ukazati na “nepravedne presude” dužnosnicima osuđenim na zatvorske kazne od devet do 13 godina te primjenu nezavisnosti.

Zahtijevaju njihovo oslobađanje.

Torra i dalje želi referendum

U posljednja dva tjedna u sukobima prosvjednika i policije ozlijeđeno je više od 650 osoba.

Prosvjednici su nakon izricanja presude blokirali prometnice, aerodrom i željeznički kolodvor.

U idućim danima očekuju se novi prosvjedi, pa se policija priprema za moguće nerede.

“Jako je važno da Torra bez zadrške osudi nasilje, da se solidarizira sa snagama sigurnosti i razgovara s Kataloncima”, rekao je Sanchez, koji je odbio nekoliko poziva Torre na pregovore.

Torra inzistira na novom referendumu o neovisnosti u iduće dvije godine, do kraja svog mandata u prosincu 2021. godine.

Premijer Sanchez smatra da su “nasilnici napali katalonsko društvo” te ukazuje kako istraga ide u nekoliko pravaca, a obuhvaća više od 200 privedenih prošlih tjedana.

Istražiti ‘vandalsko djelovanje’

Također će istražiti, kako je najavio, “vandalsko djelovanje” i blokadu infrastrukture, kao i moguću povezanost odgovornih političara i građanskih platformi.

Premijer je poručio da ni jedno kazneno djelo neće ostati nekažnjeno.

Španjolska Vlada je odbila poziv oporbene desnice za uvođenje izvanrednih mjera i izravne kontrole nad Katalonijom, autonomnom pokrajinom s oko 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku Španjolske.

“Radimo sve što je potrebno sa snagom i odgovarajućom mjerom. Jako je važno ostati umjeren”, napomenuo je Sanchez, koji je na vlasti od lipnja 2018. godine.

Optužio je svog konzervativnog prethodnika Mariana Rajoya da je svojom politikom i mjerama “utrostručio broj zagovornika neovisnosti Katalonije” od 2012. godine.

Socijalisti vode u anketama

Sanchezova vladajuća Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) mogla bi dobiti najviše glasova na izborima 10. studenog, pokazale su tri ankete objavljene u ponedjeljak.

PSOE bi mogao dobiti najmanje 120 zastupnika u Prlamentu s 350 mjesta, a za samostalno formiranje vlade potrebno je 176 zastupnika.

Na prošlim izborima u travnju osvojio je 123 mjesta u Parlamentu, no nije dobio podršku ostalih stranaka za formiranje manjinske vlade te su propali pregovori s lijevim Unidas Podemosom oko koalicijske vlade.

Niti jedna stranka nije mogla sastaviti vladu, pa su raspisani prijevremeni parlamentarni izbori, četvrti u posljednje četiri godine.

Na njima se očekuje sličan scenarij kao i prije sedam mjeseci.

AJB

tačno.net
Autor 29.10.2019. u 09:09