Sarkozy i Merkel: ruka ruku mije

Autor 6.2.2012. u 16:08

Sarkozy i Merkel: ruka ruku mije

U ponedjeljak 6. veljače uveče na TV kanalima France 2 i ZDF predsjednik Francuske i savezna njemačka kancelarka nastupiće prvi put zajedno u nekoj TV emisiji.

Zajedno su objavili nekoliko tribina i nastupili u nebrojenim konferencijama za tisak. Ali danas, u ponedjeljak 6. veljače imaće i prvi televizijski nastup Nicolas Sarkozy i Angela Merkel skupa. Emisija će biti snimljena u Jelisejskoj palači danas popodne i prikazana na dvama nacionalnim TV političkim javnim servisima, France 2 i ZDF.

Odabir zajedničkog televizijskog nastupa, na udaljenosti od 12 tjedana od prvog kruga predsjedničkih izbora u Francuskoj – naravno nije slučaj. Sarkozy je, pozivajući se na Njemačku, postavio konstantu svog govora o gospodarstvu i Europi i to još od kraja 2010. U trenutku reformi mirovina i naručivši od Trgovačkog suda izvještaj da bi uporedio francuski i njemački poreski sustav, odredio je dostizanje njemačkog gospodarstva kao jedan od svojih prioriteta do kraja svog prvog petogodišnjeg mandata. Dužnička kriza još od ljeta 2011. samo je povećavala “svetu obvezu” francusko-njemačke konvergencije, pa makar i pod prijetnjom eksplozije euro-zone.

 

“Povezane sudbine”

Ova emisija dakle mora predstaviti solidnost odnosa šefa Francuske države i Kancelarke u trenutku kad Francuzi znaju da su “sudbine Francuske i Njemačke povezane”, kako kaže Franck Louvrier, savjetnik Jelisejske palače zadužen za odnose sa javnostima. I da bi što bolje pilotirao ovim savezom, tako često “nesigurnim”, da citiramo izraz povjesničara po imenu Georges-Henri Soutou, duet Sarkozy- Merkel se nalazi na najboljem mjestu, ponavlja Jelisejska palača. To je par koji je skupa prošao kroz mnoge izazove i prevazišao mnoge teškoće – to je važno sada, kad je pred njima još toliko toga što treba uraditi”, rezimira jedan od Sarkozyjevih savjetnika.

Kada je prije izvjesnog vremena Schröder, tada bivši njemački savezni kancelar i socijal-demokrata, susreo u Parizu Nicolasa Sarkozyja, šef francuske države mu je povjerio da misli da je konačno, “nakon svih tih godina, uspio pridobiti povjerenje Angele Merkel”. Schröder se složio, naglašavajući da ne treba nikada smetnuti s uma “njeno rigorozno obrazovanje, njene istočnonjemačke korijene” i to da je ona, po prirodi svog obrazovanja, “izuzetno nepovjerljiva”.

Prošlog tjedna na obraćanju predstavnicima tiska Nicolas Sarkozy je objavio da u njegovim očima nikada u povijesti predsjedničkih izbora vanjski svijet nije u tolikoj mjeri bio pozvan učestvovati u debati u Francuske. Na tom terenu njegovo iskustvo u međunarodnim pregovorima predstavlja jasnu prednost u odnosu na druge kandidate, a Nicolas Sarkozy neće propustiti to naglasiti. Nakon televizijskog dueta sa Barackom Obamom u novembru 2011. na G20, intervencija sa Anegolom Merkel će ponovno biti ilustracija toga.

Francuski predsjednik je uvjeren, za razliku od nekih njemu bliskih, da je eksponiranje Njemačke kao reference u predsjedničkoj debati poseban adut. Jelisejska palača rado podsjeća na IFOPovu anketu, koju je naručilo Veleposlanstvo Njemačke u Parizu, a koja je pokazala da je francusko-njemačko prijateljstvo odobrilo 82 % ispitanih. Relativna većina (43%) između ostalog smatra da će kriza eura obvezati obje zemlje da intenziviraju suradnju. U ovom ispitivanju Francuzi odobravaju načelo pojačane francusko-njemačke harmonizacije, koliko kad se odnosi na pravo na rad (75%), toliko i na poresku politiku (70%).

 

Društveni troškovi

“Svaki put kada predsjednik govori o “riznici” francusko-njemačkog prijateljstva, imali smo vrlo pozitivne reakcije u našim kvalitativnim anketama, iznosi jedan od savjetnika Predsjednika. Francuzima je važno da se prevaziđe čisto ekonomska strana francusko-njemačkog poređenja. Treba pokazati i da ćemo prije svega zajedno biti jači i bolji. Ne radi se o tome da Francuzi “prekopiraju” njemački model, nego da se Francuzima kaže da su Nijemci smanjili društvene troškove za tri podioka svog BDP. Napor koji Francuze tek čeka, ako žele da se “njihova sudbina odigra unutar euro zone”.

 

 

 

Autor 6.2.2012. u 16:08

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija