Sastali se šefovi diplomatija Kine i Sjeverne Koreje

tačno.net
Autor 3.5.2018. u 09:02

Sastali se šefovi diplomatija Kine i Sjeverne Koreje

Foto: EPA

Ministri vanjskih poslova Kine i Sjeverne Koreje, Wang Yi i Ri Yong Ho sastali su se u Pjongjangu, gdje su razgovarali o bilateralnim odnosima i pitanjima u vezi s Korejskim poluotokom, javlja sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA.

AP je ranije javio da je šef kineske diplomatije stigao u Sjevernu Koreju, gdje će pokušati da osigura veću ulogu Pekinga u pregovorima o nuklearnom razoružanju Sjevera, koje predvode Seul i Washington, kao i da bi mogao da se sastane sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom.

Kako navodi agencija, Wang će gotovo sigurno iskoristiti ovu posjetu da osigura da Peking ne bude ostavljen po strani u pregovorima o denuklearizaciji i drugim problemima.

Pojedini južnokorejski analitičari vjeruju da će Wang od Kima tražiti obećanje da će Kina biti uključena u okončanje Korejskog rata.

Formalno okončanje rata

Wang je u Sjevernoj Koreji samo nekoliko dana nakon što se Kim sastao sa južnokorejskim predsjednikom Moon Jae-inom, kojom prilika su se dvojica lidera dogovorili da će raditi prema “kompletnoj denuklearizaciji” Korejskog poluostrva.

Kim i Moon su se prilikom sastanka dogovorili da će raditi na formalnom okončanju Korejskog rata, u kojem su borbena dejstva okončana još 1953. godine.

Dvije Koreje ne mogu samostalno da okončaju rat, jer Južna Koreja nije bila potpisnica primirja koje je obustavilo borbena dejstva.

AP navodi da se ozbiljniji pregovori očekuju prilikom sastanka Kima i američkog predsjednika Donalda Trumpa, a sastanak bi mogao da se održi tokom maja ili juna.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 3.5.2018. u 09:02