Sastanak ambasadora članica NATO zbog sirijskog napada na turske položaje

tačno.net
Autor 28.2.2020. u 09:40

Sastanak ambasadora članica NATO zbog sirijskog napada na turske položaje

Ambasadori zemalja članica NATO održaće 28. februara hitan sastanak na zahtev Turske, posle ubistva 33 turska vojnika u vazdušnom napadu snaga sirijske vlade na severozapadu Sirije.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da će sastanak na osnovu Člana 4 Severnoatlantskog ugovora, koji omogućava svakoj članici da zatraži konsultacije ako smatra da su ugroženi njen teritorijalni integritet, politička nezavisnost ili bezbednost.

U napadu 27. februara na severozapadu Sirije, u provinciji Idlib, poginulo je najviše turskih vojnika u jednom danu otkako je Ankara prvi put intervenisala u sirijskom sukobu 2016. godine.

Turska je poslala hiljade vojnika i tešku vojnu opremu na severoistok Sirije da bi podržala pobunjenike koji se odupiru ofanzivi sirijskih državnih trupa i ruskih snaga.

Sirijske snage uz podršku snaga saveznice Rusije od polovine decembra 2019. vode ofanzivu protiv pobunjenika i militantnih grupa u toj provinciji što je izazvalo tenzije sa Turskom koja u toj oblasti ima vojnike.

Opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je 27. februara da su pobunjeničke grupe, među kojima neke imaju podršku Ankare, preuzele grad Sarakeb u Idlibu.

Rusija je poslala dva ratna broda opremljena krstarećim raketama “kalibar” prema sirijskoj obali u Sredozemnom moru, javio je Interfax pozivajući se na rusku Crnomorsku flotu.

Slanje brodova usledilo je u vreme kada rastu tenzije između Rusije, Turske i Sirije povodom sirijske provincije Idlib.

Turska će ubuduće posmatrati sve elemente sirijskih državnih snaga kao neprijateljske mete, saopštio je portparol turske vladajuće Stranke pravde i razvoja Omer Dželik.

On je dodao da politika Turske prema migracijama ostaje neizmenjena, ali da Ankara više neće zadržavati priliv sirijskih izbeglica u Evropu, prenio je TASS.

Ofanziva sirijskih snaga izazvala je i krizu između Turske i Rusije koje podržavaju suprotne strane u sirijskom ratu.

Ruska delegacija je 26. februara stigla u Ankaru na razgovore s turskim zvaničnicima o Idlibu.

RSE

tačno.net
Autor 28.2.2020. u 09:40