Sastanak o izbjegličkoj krizi: Juncker danas iznosi plan rješenja

tačno.net
Autor 25.10.2015. u 10:04

Sastanak o izbjegličkoj krizi: Juncker danas iznosi plan rješenja

U Briselu će danas biti održan sastanak grupe lidera EU, Srbije i Makedonije sa predsjednikom Evropske komisije Jean Claude Junckerom o migrantskoj krizi.

Sastanku o migrantskoj krizi će, kako se navodi u saopštenju Evropske komisije, prisustvovati šefovi država i vlada Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Rumunije, Bugarske, Austrije, NJemačke i Mađarske.

Juncker bi na sastanku trebalo da iznese plan od 16 tačaka za smanjenje priliva izbjeglica u evropski blok, objavili su jučer njemački mediji.

Prema pisanju medij, plan će obavezivati šefove država članica EU na bolju saradnju u izbjegličkoj krizi.

Ključni zahtjev u Junckerovom planu jeste da evropske države prestanu sa slanjem više hiljada migranata u susjedne zemlje unutar bloka bez prethodne saglasnosti.

Prema planu, svaka od članica EU treba da izabere jednog predstavnika u kontakt grupi, i to najkasnije dan nakon održavanja samita.

Juncker je izrazio očekivanje da će kontakt grupa na efikasan način razmjenjivati informacije o registrovanim migrantima unutar bloka.

“Susjedi treba da rade zajedno, a ne jedni protiv drugih”, rekao je Juncker.

Sastanku u Briselu prethodio je susret premijera Bugarske Bojko Borisov, Srbije Aleksandar Vučić i Rumunije Viktor Ponta u Sofiji gdje je rečeno da su tri zemlje spremne da zatvore svoje granice, ukoliko to učine Njemačka i Austrija radi zaustavljanja priliva izbjeglica.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić istakao je juče da Srbija, Bugarska i Rumunija treba da djeluju zajedno da iskažu solidarnost sa Evropom i da od EU zatraže solidarnost.

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je da na sastanku u Briselu sa čelnicima zemalja kroz koje prolazi talas izbjeglica neće preuzimati nikakve obaveze za Hrvatsku. Milanović očekuje da problem bude riješen tamo gdje je i nastao u Grčkoj i Turskoj, jer je to, kako kaže, jedini način.

klix.ba

tačno.net
Autor 25.10.2015. u 10:04