Sastanak u Berlinu bio je težak, ali postignut je napredak

tačno.net
Autor 18.8.2014. u 10:02

Izdvajamo

  • Bili su to teški razgovori, ali vjerujem i nadam se da smo ostvarili napredak u vezi s nekim pitanjima, rekao je Steinmeier nakon petosatnog sastanka s ukrajinskim kolegom Pavlom Klimkinom, ruskim Sergejom Lavrovom i francuskim Laurentom Fabiusom. Nije rekao u vezi s kojim pitanjima je ostvaren pomak.

Povezani članci

Sastanak u Berlinu bio je težak, ali postignut je napredak

AFP

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov objavio je da je postignut dogovor oko isporuke pomoći istočnoj Ukrajini. No, on je u Berlinu takođe kazao kako još nema dogovora o primirju. Portparol Vojske Ukrajine izjavio je da su pobunjenici raketama pogodili konvoj izbjeglica u blizini grada Luganska. Visoki oficir separatističkih snaga je odgovorio da oni nisu odgovorni za raketiranje konvoja.

Sabina Čabaravdić, RSE

Andrej Purgin, zamjenik premijera samoproklamovane Narodne republike Donjeck, objasnio je da pobunjenici nemaju oružje iz kojeg mogu gadjati tako udaljene ciljeva.

“Ukrajinci stalno bombarduju puteve. Čini se da su sada, svojim avionima, ubili više civila nego svih predhodnih mjeseci“, kazao je Purgin.

Govoreći na Press konferenciji u Berlinu Sergej Lavrov je najprije pomenuo konvoj pomoći

„… Prvo i najvažnije, konačno smo postigli konsenzus da se humanitarna pomoć podijeli narodu na istoku Ukrajine. Postigli smo neki napredak, ali nismo u situaciji da vas izvjestimo o postizanju dogovora o primirju“, rekao je on.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank Walter Steinmeier, koji je domaćin pregovorima između Rusije, Francuske i Ukrajine, izjavio je:

„Razgovori su bili teški, ali se nadam da smo postigli neki napredak. Vraćamo se na konsultacije, svako sa svojim šefom Vlade, a potom u utorak razgovaramo o nastavku sastanka“, rekao je Steinmeier, te dodao:

“I dalje nam je cilj da oružje u Ukrajini zašuti, da se zaustavi dalje ubijanje.“

Portparol njemačke Vlade objavio je da je kancelarka Angela Merkel pozvana da u Kijevu, u subotu,  učestvuje u razgovorima o rješenju ukrajinske krize.

Ruski ministar vanjskih poslova nije zaboravio pomenuti ni Amerikance:

“Nažalost, Sjedinjene Države  nisu bile na berlinskom sastanku. Ali mi smo naše partnere u Washingtonu zamolili da malo ‘pritisnu’ kijevske vlasti da zaustave ovaj bespotrebni rat i počnu pregovarati.“

Veliki ruski konvoj pomoći stigao je do karaule koju drže pobunjenici. Crveni krst ne želi dalje nastaviti put  bez garancija vlasti samoproklamovanih proruskih republika, da će radnici te međunarodne organizacije biti sigurni.

Zapad se i dalje pribojava da bi ruski konvoj mogao biti iskorišten kao paravan za opskrbu separatista vojnom opremom.

Više od 2.000 civila i boraca ubijeno je od sredine aprila, kada je ukrajinska Vlada poslala vojsku da uguši pobunu u Donjecku i Lugansku, dva ključna separatistička uporišta.

U nedjelju je, tvrdi zvanični Kijev, ukrajinska vojska značajno napredovala u Luganskoj oblasti. Ukrajinska zastava podignuta je iznad policijske stanice, koju su mjesecima kontrolirali pobunjenici.

 

tačno.net
Autor 18.8.2014. u 10:02