Satelit GOCE izgorio u Zemljinoj atmosferi

tačno.net
Autor 11.11.2013. u 10:53

Satelit GOCE izgorio u Zemljinoj atmosferi

Veliki istraživački satelit za mapiranje gravitacionog polja Zemlje vjerovatno je izgorio po ulasku u atmosferu, tri sedmice pošto je ostao bez goriva i počeo gubiti na visini, saopćila je u ponedjeljak Evropska svemirska agencija.

Direktor odjeljenja ESA-e za svemirski otpad Heiner Klinkrad je u izvještaju objavljenom na sajtu agencije naveo da su stanice za praćenje kretanja satelita posljednji put ostvarile kontakt sa satelitom GOCE u nedjelju navečer u 23:42 sati, dok se nalazio 121 kilometar iznad Antarktika, prenio je Reuters.

Procjenjuje se da je ponovni ulazak u atmosferu, ipak, “preživjelo” blizu 25 posto satelita, koji je prvobitno bio veličine prosječnog automobila, a otpad je vjerovatno završio u okeanu, naveo je Klinkrad.

“Kad vi ovo budete čitali čudesan let satelita će vjerovatno već biti okončan”, napisao je na sajtu glasnogovornik ESA-e Daniel Suka u ponedjeljak u 6:45 sati.

GOCE je lansiran 2009. godine da bi mapirao varijacije gravitacionog polja Zemlje. Njegova misija je završena kada je 21. oktobra ostao bez goriva, a zatim počeo gubiti na visini usljed Zemljine gravitacije.

Prve procjene mjesta na koje su pali mogući ostaci satelita vrlo su široke i variraju od istoka Azije preko zapadnog Pacifika do Antarktika.

Neizbježan pad

Nekontrolirani pad na Zemlju satelita GOCE je prvi te vrste u više od 25 godina od kako ESA šalje misije u svemir.

Njegov pad bio je neizbježan, jer je satelit ostao bez goriva.

Misija GOCE je operirala u ekstremno niskoj orbiti oko zemlje, na visini od 224 kilometra, što je najniža visina bilo kojeg naučnog satelita.

Zbog toga je bilo potrebno stalno koristiti njegov električni motor i potisnike kako bi zadržao tu visinu.

Prošlog mjeseca rezerve goriva su nestale i satelit je počeo padati nazad prema površini Zemlje.

GOCE je izgrađen prije stupanja na snagu međunarodnog sporazuma 2008. godine, koji određuje da naučni sateliti moraju imati sistem potiskivanja koji omogućava da nakon misija padnu u more, daleko od nastanjenih područja.

aljazeera

Tagovi:
tačno.net
Autor 11.11.2013. u 10:53