Saudijska Arabija i kraj obaveze nošenja vela
Žene slave novu slobodu

Susanne Koelbl
Autor 26.3.2018. u 09:34

Saudijska Arabija i kraj obaveze nošenja vela<br>  Žene slave novu slobodu

Foto: Susanne Koelbl

Uredio: Ešref Zaimbegović

Decenijama su religiozni vođe u Saudijskoj Arabiji prisiljavali žene da nose crni veo. Sada je mladi princ naslijednik Mohammad bin Salman proglasio ovu odredbu nevažećom. Djeluje li to već?

Formulacija „pristojno i puno respekta“ je rastegljiv pojam. Princ Mohammad bin Salman je tako prošle sedmice na CNN opisao odjeću koju on smatra odgovarajućom za žene u njegovoj zemlji,. U svakom slučaju to ne mora biti „crna abaja (vrsta ženskog mantila) ili crni veo” objasnio je 32 –godišnji princ u emisiji „60 minuta“.

Nakon ove rečenice u Riadu su pali velovi, u supermarketima i tržišnim centrima i na ulici Thalia, velikom blještavom bulevaru u glavnom gradu. Široki ženski mantili za izlaske odjednom su od divlje svile, blještavo tirkizno – plavi, od lana ili šifona, krojeni kao kimono, sa kragnama u boji ili aplikacijama na rukavima.

 „Nosiš li sada veo?“, kritikovala je moju prijateljicu Lejlu njena majka kada je došla kući sa poslednjim krikom mode iz Royal Malla, sa jednom abajom sa resama na rukavima i crvenim porubima na kragni i džepovima. Royal Mall na ulici kralja Fahda je vrhunska adresa za modu abaja.

Naravno da je Saudijska Arabija i danas najkonzervativnija zemlja na svijetu. Žene se prekrivaju od glave do pete, čak i u vlastitoj kući. Mnoge vjeruju da i ženske oči moraju biti sakrivene od muškaraca.

Do prije godinu dana trgovci abajama u Riadu imali su strah od svakodnevnih racija. Vjerska policija oduzimala je sve haljine koje nisu bile isključivo crne i bez ukrasa. Muškarci ne smiju biti izazivani od strane žena.

Predprošle sedmice još se u vjerskim školama slavio „tjedan abaje“. Kao uzor bile su prikazane potpuno pokrivene žene u ratu i kraljica Jawhara pokrivenog lica prilikom državne posjete na Zapadu.

Međutim Saudijska Arabija je kraljevstvo i tu su riječi vladara, jednom izgovorene, de facto važeći zakon. Dio naroda je novi abaja zakon odmah primjenio. Žene sada u novim lokalima na ulici Tahlia otvoreno pokazuju svoju dugu kosu, neke sjede zajedno sa muškim prijateljima i kolegama za stolom. Dugačka abaja se sve češće nosi ležerno poluotvoreno tako da se ispod vidi uski džins.

 „Da li sam dovoljno lijepa?“

Ultra religiozni su doslovno bez riječi. „Pokrij kosu“ pozivaju ponekad bespomoćno mutave (vjerska policija). Međutim vjerskoj policiji je oduzeta moć. Ranije su hapsili žene ako nisu bile uredno pokrivene, vodili ih na policiju ili su ih direktno predavali njihovom takozvanom staratelju, ocu ili suprugu.

Sada se niko ne usuđuje javno reći nešto protiv kralja ili njegovog moćnog sina, princa Mohammada bin Salmana, ovde skraćeno nazivanog MbS. On je pokretačka snaga reformi. Ulica Tahlia daje predznak toga kako bi mogla izgledati budućnost u pustinjskom kraljevstvu. Neki prolaznici ovde kažu: „Još jedna godina i tada je dosta, nestaće i abaje.“

Samo šta to stvarno znači u jednoj zemlji u kojoj žene decenijama nisu imale lice, u kojoj su muškarci i žene vodili odvojene živote? Šta će se desiti ako pregrade u kafanama i biroima iznenada budu srušene? Izmjena se osjeća u zraku, novi ponos žena je vidljiv. Međutim ima i nesigurnosti.

Sve žene nisu oduševljene ovom brzom društvenom promjenom. One su svoj život dugo živjele iza vela i iza zidova. Šta će biti kad njen suprug u budućnosti ugleda lice susjede ili kolegice? Mnoge osjećaju da su izložene konkurenciji i pitaju se: “Da li sam dovoljno lijepa?”

Proći će mnogo vremena dok se Saudijska Arabija navikne da bude umjerena islamska zemlja kako je to najavila vlada.

Međutim taj proces je nepovratan.

spiegel.de

Susanne Koelbl
Autor 26.3.2018. u 09:34