Saudijska Arabija – indirektni zaštitnik radikalizma

Saeid Abedpour
Autor 16.8.2017. u 14:21

Saudijska Arabija – indirektni zaštitnik radikalizma

foto: OZKAN BILGIN/ ANADOLU AGENCY

„Otvoreno tvrdim da Saudijska Arabija nije direktno pomagala terorističke grupacije ali ono što se dešava govori u prilog tome da su vehabijska saudijska uvjerenja proizvela radikaliste. Ova su uvjerenja proizvela jedan neliberalan svjetopogled neprijateljski nastrojen prema Zapadu i izgradila svijest koja se zapaža u stavovima i istupima radikalnih grupa.“ Tom Wilson.

Britanska analitička grupa „Hanry Jacson“ u junu mjesecu ove godine publicirala je istraživanje o ekstremizmu u Velikoj Britaniji. Ova grupa je Saudijsku Arabiju proglasila najvećim zaštitnikom islamskog radikalizma u ovoj zemlji. Prema pisanju ove grupe Saudijska Arabija je posljednjih 50 godina preko svojih organizacija u Velikoj Britaniji potrošila najmanje 67 milijardi funti (približno 76 milijardi EUR-a) za promoviranje saudijskog vehabizma – koji nudi jednu tvrdokornu i konzervativnu sliku islama – islamskome svijetu i islamskim organizacijama na Zapadu. U pomenutom izvještaju se, također, navodi da se ova aktivnost sprovodi prije svega posredstvom ekstremnih islamskih propagandista, te u formi pisanih izvora kao primjera radi kroz udžbenike koji se koriste u saudijskim školama. Saudijska potpora radikalizmu korak po korak doprinosi promjeni religijskog uvjerenja i ponašanja u mnogim muslimanskim organizacijama. Ovaj proces doprinosi jačanju radikalista te izvrgava pritisku na stotine umjerenih muslimana.

Piše: Saeid Abedpour

Izvještaj grupe „Hanry Jacson“ dolazi u vrijeme kada je britanska premijerka Theresa May pod pritiskom da podnese izvještaj vlade o ulozi Saudijske Arabije i drugih zemalja u podržavanju ekstremizma u ovoj zemlji.
Ranije je Sigmar Gabriel, zamjenik njemačke kancelarke i lider koalicijske vladajuće stranke SPD, u intervjuu za Bild – Zeitung kazao: „Vehabijske džamije se podižu u cijelome svijetu uz finansijsku potporu Saudijske Arabije. Iz takvih džamija u Njemačku dolaze mnogi opasni islamisti.“

Gabriel je kazao da stoga Saudijcima treba jasno staviti do znanja da se ova tema više ne može ignorirati s obzirom na nasilne tendencije ovih izraženo konzervativnih islamskih krugova. „Ovaj ekstremni fundamentalizam koji se uočava u selefijskim džamijama nije ništa manje opasan od ekstremne desnice. Prema selefijama se trebaju poduzeti iste one mjere koje se poduzimaju prema ekstremnim desničarima“ istakao je Gabriel.

Ovaj njemački dužnosnik je u nastavku kazao kako je upozorio saudijsku Arabiju o vehabijskim namjerama za propagiranje njihove vjere. Vehabizam ne ostavlja prostor za slobodoumlje, jednakopravnost te slobodu vjeroispovijesti. Mi ćemo se suzdržati od saudijske od saudijske pomoći za gradnju džamija u Njemačkoj u kojima će se širiti vehabijska ideologija.

Nedavno je američki New York Times objavio članak Toma Wilsona u kojem on oštro kritizira Saudijsku Arabiju te ističe kako ova zemlja indirektno podržava radikalizam.

Wilson u svom članku, između ostalog, piše: „Za nas su začuđujuće tenzije između Qatara i Saudijske Arabije. Saudijska Arabija optužuje Qatar za radikalizam i terorizam što nimalo ne čudi jer je Qatar štitio veliki broj radikalista i pružio im utočište i niko ne može poreći tu činjenicu. Ali ono što čudi jeste da saudijska Arabija koja kritikuje Qatar zbog materijalne potpore radikalizmu i traži njegovo sankcioniranje i sama troši basnoslovne svote novca za potporu radikalistima“.

Wilson nadalje kaže: „Otvoreno tvrdim da Saudijska Arabija nije direktno pomagala terorističke grupacije ali ono što se dešava govori u prilog tome da su vehabijska saudijska uvjerenja proizvela radikaliste. Ova su uvjerenja proizvela jedan neliberalan svjetopogled neprijateljski nastrojen prema Zapadu i izgradila svijest koja se zapaža u stavovima i istupima radikalnih grupa.“

„Dodjeljivanje stipendija za školovanje omogućilo je da cijela jedna generacija ekstremni nastrojenih osoba otputuje u Saudijsku Arabiju i školuje se na islamskim univerzitetima u Medini u skladu sa vehabijskom ideologijom. Jedan od medinskih učenika bio je i Ebu Usame Zahabi koji je održavao predavanja po engleskim džamijama u kojima je promovirao ideju ‘svetog rata’, kazao je Wilson.

Prema Wilsonovim riječima: „Abdollah Al-Feisal koji je studirao na Univerzitetu „Imam Mohammad bin Saud“ u Rijadu zagovarao je masovno ubijanje „nevjernika“. Sa istom svrhom i porukom su saudijski vjerski alimi putovali na Zapad. Jedan od takvih je i Mohammad Al-Arefi koji je tvrdio kako muslimanima nema života bez svetog rata. I to je suština koju zagovara jedan broj sljedbenika DAEIŠ-a u Engleskoj.“

U svom članku Wilson podsjeća da se oko 5 000 djece u Engleskoj obrazuje prema saudijskom nastavnom programu gdje se kaže da se kradljivci kažnjavaju odsijecanjem ruke. Radi se o udžbenicima radikalnog sadržaja koji su se 2014 godine koristili kao udžbenici DAEIŠ-a.

Saeid Abedpour
Autor 16.8.2017. u 14:21

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija