Saudijska Arabija, Izrael i hadž

tačno.net
Autor 8.9.2016. u 09:31

Saudijska Arabija, Izrael i hadž

Piše: Saeid Abedpour

Okončana je epoha saudijskog političkog autoriteta u perzijskom zaljevu i ova je regionalna sila primorana povući se pred svojim tradicionalnim takmacem Iranom. Ovo je preporuka Amerike saudijskim vlastima. Više od 35 godina je Saudijska Arabija proizvodila i podržavala terorističke grupe i širenjem vehabizma, potkupljivanjem političkih i vjerskih lidera, jačanjem svojih naftnih veza sa Amerikom i prodajom nafte za jeftine pare kao i kupovinom vojne opreme sa Zapada nastojala je međunarodno legalizirati svoju politiku te zadobiti središnju ulogu u sferi religije. međutim, promjene tokom posljednjih deset godina koje su doprinjele širenju vala terorizma u regiji stavile su saudijsku poziciju pod znak pitanja uprkos njenom ulagivanju Zapadu. Mnoge terorističke vehabijsko-selefijske skupine uživaju saudijsku finansijsku potporu. Objelodanjivanje procesa događaja, relativna saradnja Rusije, Amerike, Irana i Turske u regionu ne ostavlja mjesta bilo kakvoj sumnji da je došao kraj terorističkim grupama proizvedenim od strane Saudijske Arabije. Ovo je izazvalo dodatnu sumnju, zabrinutost i odbacivanje saudijskih dužnosnika te je ova zemlja kako bi oponirala procesima stabiliziranja mira i suprotstavila se Iranu bila primorana pružiti ruku prijateljstva Izraelu i dodvoriti se Americi i zapadnim zemljama svojim velikimvojnim kupovinama. Brojni su pokazatelji slabosti saudijske vlasti i kako je rekao vjerski lider Irana ajetollah Hamenei: Vlast Saudijske Arabije nije dostojna da upravlja nad svetim gradovima Mekom i Medinom i islamski svijet treba početi razmišljati o upravi nad ovim gradovima.

Prema riječima ajetolaha Hameneija „saudijska vlast na temelju fetvi raspusnih muftija, medija koji šire lažnu propagandu, smutljivih i pohotnih dužnosnika uvukla je islamski svijet od Jemena preko Iraka, Sirije, Libije i …u unutrašnje ratove i krvoprolića.“  Da li treba imalo sumnjati da vehabijska misao koja uživa saudijsku podršku može izazvati išta drugo sem genocid nad drugim muslimanima? Da li se mogu zatvoriti oči pred saudijskim dolarima i njihovom ulogom u izazivanju ratova i u formiranju terorističkih skupina? Samo u Siriji protiv zvanične vlasti djeluje više od 50 terorističkih grupa podržanih od strane Saudijske Arabije i Katara. Njihovi članovi su iz Kine, Turkmenistana, Egipta, Čečenije, evropskih zemalja kao Bosne i Hercegovine i drugih zemalja.

Saudijska vlast ulaže uzaludne napore u nadmetanju sa geopolitičkim promjenama u regionu. Bliski istok oko kojeg su se „vrtili“ Saudijska Arabija, Katar i Turska prije puča nije postao „novi“ Bliski istok, mjesto u kojem su ove zemlje vidjele „san“ o dominaciji grupa pod njihovom zaštitom u Siriji i ostalim tačkama regiona. Jaz među američkim bliskoistočnim prijateljima – naime, jaz između Muslimanske braće i vehabijskog pokreta – jedan je od važnih činilac akoji su doprinijeli nesupjehu plana o uspostavi novog – velikog Bliskog istoka. San o novom Bliskom istoku prvo se rasplinuo u Egiptu gdje je nakon jednogodišnje Mursijeve vladavine ponovo uspostavljena vojna vlast. San o novom Bliskom istoku rasplinuo se i u Siriji gdje je premda je ubijeno više od 280 hiljada ljudi sirijski narod ostao pod Asadovom vladom. Novi Bliski istok se rasplinuo kada je Obama uprkos planu „arapskoga proljeća“ kojim su se željele svrgnuti vlade na koncu ruku prijateljstva pružio Rusiji koja se našla u krizi i kada je sporazumom sa Iranom otvorio proces geopolitičkih promjena u regionu.

Saudijska vlast je primorana poduzimati nasilne akte više na poprištu vanjske politike kako bi se suprotstavila procesu geopolitičkih promjena u regionu.  Odnosi ove zemlje sa Izraelom – kada se radi o sigurnosn-obavještajnim aspektima – predstavljaju strateški korak vladajućih saudijskih vehabija u sučeljavanju sa Iranom, potom Turskom i drugim zemljama. Obavještajna saradnja sa Izraelom toliko je napredovala  da je i ove godine sigurnost hodočasnika na hadžu povjerena jednoj izraelskoj kompaniji. Saudijska je dinastija jednim sporazumom sigurnost hadžija putem elektronskih identifikacijskih narukvica i drugih mjera sigurnosti povjerila englesko-izraelskoj kompaniji GeForce. Ova kompanija proizvodi elektronske identifikacijske narukvice za hadžije kojima se saudijskim sangama sigurnosti dostavljaju informacije o mjestu njihova boravka. Saradnja Izraela i Saudijske Arabije tokom posljednjih nekoliko godina i tragedija na Mini od prošle godine kada je smrtno stradao veliki broj hadžija od kojih suvećina bili iranski državljani otvara mnoga pitanja o ulozi Izraela u ovom događaju. U tragediji na Mini smrtno je stradalo više od 2500 hodočasnika. Iako su saudijski zvaničnici objavili da je nastradalo oko 800 osoba ali broj nastradalih prema evidenciji država pokazuje da ih je bilo znatno više. U tragediji na Mini smrtno su stradala 464 iranska, 274 nigerijska, 317 malijskih, 173 bangladeška, 114 indijskih, 190 egipatskih, ukupno više od 2500 hodočasnika.

Saudijska uloga u napadu na Jemen dovela je pod znak pitanja legalnost ove zemlje među ostalim arapskim zemljama budući da je znatan dio njih sklopio koaliciju sa Saudijskom Arabijom u napadu na ovu zemlju. Kako je moguće da Saudijska Arabija pod izlikom podrške legalnoj jemenskoj vladi bombardira nevine ljude. Ravina Shamdasani službena glasnogovornica Ureda visokog komesarijata za ljudska prava UN-a tokom jedne press konferencije u Ženevi iznijela je podatak da je u dosadašnjoj krizi u Jemenu stradalo više od 10 270 civila od toga ih je smrtno stradalo 3704 dok je ranjeno više od 6566 civila. Jasno je da su saudijske bombe bačene na arapske građane u Jemenu. Ako je saudijska izlika za taj čin bila podrška Abd Rabah Mansur Hadiju, legalnom jemenskom predsjedniku, ali zastupnički dom Parlamenta ove zemlje je izglasao nepovjerenje Hadiju što je potvrdilo i Visoko političko vijeće. Prirodno je da od svega najveću korist ima američka vojna industrija. Američki Pentagon je prije nekoliko dana objavio da je američko Ministarstvo vanjskih poslova Saudijskoj Arabiji prodalo vojnu opremu u vrijednosti milijardu i 150 miliona dolara. Ovaj ugovor o prodaji vojne opreme Saudijskoj Arabiji sadržava 130 tenkova, 20 oklopnih transportera. SAD igraju dvostruku ulogu prema Saudijskoj Arabiji. Sa jedne strane prodaju naoružanje saudijcima, a sa druge nastoje na neki način saudijsku vlast izbaviti iz „jemenske kaljuže“ i obavezati ovu zemlju da prihvati političko rješenje problema.

Kurs kojim ide saudijska vlast: saradnja sa Izraelom, rat sa Arapima – susjedima, ubijanje arapskih žena i djece, podrška terorističkim skupinama u Siriji i Iraku pokazuje na međunarodnoj sceni da je Saudijska Arabija zemlja bez bilo kakve odgovornosti.

tačno.net
Autor 8.9.2016. u 09:31

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija