Saudijska Arabija oslobodila dvije aktivistice za ženska prava

tačno.net
Autor 29.6.2021. u 08:55

Saudijska Arabija oslobodila dvije aktivistice za ženska prava

foto: AFP

Samar Badawi i Nassima al-Sadah sada su izvan pritvora, ali njihovo kretanje i aktivnosti i dalje su strogo ograničeni.

Saudijska Arabija oslobodila je dvije istaknute aktivistice za ženska prava koja su bile zatvorene od 2018. godine, saopćio je Zaljevski centar za ljudska prava.

Samar Badawi i Nassima al-Sadah sada su izvan pritvora, ali njihovo kretanje i aktivnosti i dalje su strogo ograničeni. Nije im je dopušteno napuštati kraljevstvo, objavljivati ​​na društvenim mrežama ili prihvatiti bilo kakav posao, prenosi Hina.

Al-Sadah je radila kao novinarka internetskih novina Juhaina. Uhapšena je 2018. pod optužbom da je, među ostalim, komunicirala s grupama u inostranstvu koje su neprijateljski raspoložene prema Saudijskoj Arabiji.

Badawi je pažnju privukla kada je dovela u pitanje sistem muškog skrbništva podnošenjem tužbe protiv oca 2010. godine, što je dovelo do njenog privremenog hapšenja.

Kasnije je tužila vlasti zbog odbijanja zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole. Kada je ukinuta zabrana vožnje 2018. godine, snage sigurnosti ponovno su je uhapsile.

Progon aktivista

Uprkos određenom popuštanju u društvenom životu, saudijska vlada nastavlja izrazito žestoko progoniti borce za ljudska prava.

Među njima je i aktivistica za ženska prava Loujain al-Hathloul, koja se također borila za ukidanje zabrane vožnje žena.

Oslobođena je u februaru ove godine nakon hiljadu dana u pritvoru, ali pristalice kažu da može ponovno biti uhapšena zbog bilo kojeg djela koje se smatra nezakonitim.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 29.6.2021. u 08:55