Saudijska Arabija planira izgraditi najveću solarnu elektranu na svijetu

Vaclav Lavička
Autor 1.4.2018. u 10:05

Saudijska Arabija planira izgraditi najveću solarnu elektranu na svijetu

Uredio: Ešref Zaimbegović

Saudijska Arabija, koja se odlučila u osnovi izmijeniti strukturu svoje ekonomike, u posljednje vrijeme zapanjuje svijet projektima koji dostižu stotine milijardi dolara. Po objavi izgradnje mega grada Neop na obali Crvenog mora i planirane primarne emisije akcija naftne firme Saudi Aramco dolazi na red energetika. Pustinjsko kraljevstvo hoće da izgradi gigantsku solarnu elektranu snage 200 gigavata. Sadašnji kapacitet svih solarnih parkova u svijetu je otprilike polovični.

Preliminarni dogovor o ovome ambicioznom projektu u vrijednosti 200 milijardi dolara u njujorškom hotelu Plaza potpisali su saudijski krunski princ Muhammad bin Salman i Masajoši Son, osnivač i šef međunarodnog konglomerata SoftBank Group.

„Učinili smo veliki korak u istoriji čovječanstva. To je hrabro i riskantno ali vjerujemo da ćemo to savladati,“ citira agencija Bloomberg princa, koji se sada smatra najsilnijim čovjekom u zemlji.

Sona oduševila čista energija

Ogromna solarna elektrana bi trebala postići planiranu instalovanu jačinu najkasnije 2030. godine. Saudijska Arabija danas raspolaže sa elektranama ukupne instalirane snage oko 60 gigavata.

Ukoliko se preliminarno dogovoreni projekat realizuje pustinjsko kraljevstvo imaće veliki višak kapaciteta tako da će biti u mogućnosti da izvozi velike količine električne energije u okolne zemlje.

Masajoši Son, iskusni investitor, navodi da se do sada nikada nije upuštao u tako veliki projekat. „Saudijsko kraljevstvo je zaliveno suncem. Za izgradnju solarnih parkova tamo je mnoštvo pogodnih površina i izvanrednih stručnjaka za energetiku“, hvali Masajoši svoje partnere.

On je nakon tragične havarije u japanskoj atomskoj elektrani Fukušima u martu 2011. počeo značajno investirati u izgradnju obnovljivih energetskih izvora ne samo u Japanu nego i u inostranstvu. Nedavno je u Mongoliji završio vjetreni park sa snagom od 50 megavata.

Masajoši Son sanja o izgradnji široke elektro prenosne mreže u Aziji (Asia Super Grid), koja bi uz iskorištavanje morskih kablova obezbjedila sigurno snabdjevanje čistom energijom.

Ušteda miliona tona nafte

Saudijska Arabija od projekta očekuje i do 100 hiljada novih radnih mjesta. Značajan dio bi trebao iznići na proizvodnji solarnih panela koji se u početnoj fazi budu uvoziti. Sastavni dio projekta je i izgradnja baterijskih ležišta i razvodne mreže.

Za Saudijsku Arabiju je veoma važno da će solarni parkovi omogućiti uštedu značajnih količina nafte koja će biti sve cjenjenije gorivo i sirovina.

Stručnjaci procjenjuju da Saudijska Arabija u svojim naftnim elektranama dnevno spali 300 do 800 hiljada barela nafte. Kada bi se umjesto toga ta nafta izvozila zemlja bi dobila sedam do dvadeset milijardi dolara godišnje – pri sadašnjoj cijeni od skoro 70 dolara za barel, navodi agencija Reuters.

Čuju se i glasovi sumnje

Japanski konglomerat Softbank Group traži pogodne investicione mogućnosti po cijelom svijetu, smatra Jenny Chase iz firme Bloomberg New Energy Finance. „A Saudijska Arabija treba nove izvore energije ako hoće da modernizuje svoju ekonomiku. Takav ogromni projekat kada bude raščlanjen na pojedinačne etape sigurno da ima smisao“, smatra Chase.

Istovremeno upozorava da potpisivanje „memoranduma o razumijevanju“ nije ništa drugo nego izjava o budućim namjerama.“Mnoge takve izjave u prošlosti nisu donijele nikakav praktični rezultat“, ističe Chase. Server CNBC označava da se projekat nalazi na samom početku i da nije sigurno hoće li se realizovati.

Masjoši Son je nedavno potpisao još jedan „globalni projekt“. Zajedno sa tajvanskom firmom Foxconn i indijskom Bharti Enterprises investira u solarne parkove u Indiji do 20 milijardi dolara. Vlada u Delhiju hoće do 2022. godine da izgradi kapacitet ukupne snage 100 gigavata.

ihned.cz

Vaclav Lavička
Autor 1.4.2018. u 10:05