Saudijski princ 2017. ‘govorio o ubojstvu’ Khashoggija

tačno.net
Autor/ica 8.2.2019. u 09:13

Saudijski princ 2017. ‘govorio o ubojstvu’ Khashoggija

Saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman  je 2017. godine rekao da će upotrebiti “metak” na novinaru Jamalu Khashoggiju ako on ne prestane kritizirati ultrakonzervativnu kraljevinu, prenio je New York Times.

List je citirao bivše i sadašnje dužnosnike, iz SAD-a i svijeta, koji su u obavještajnim izvještajima naveli da je princ to rekao u razgovoru sa rođakom Turkijem Aldakhilom.

Taj razgovor je presrela američka obavještajna služba, koja trenutno radi na prikupljanju podataka iz višegodišnje telefonske i SMS komunikacije saudijskog prijestolonasljednika.

Mohammed bin Salman je u razgovoru rekao da, ako se Khashoggi ne vrati u Saudijsku Arabiju svojom voljom, treba ga vratiti silom, kao i da je spreman da za to upotrebi “metak”.

Khashoggi, kritičar saudijskih vlasti i suradnik Washington posta, ubijen je i raskomadan 2. listopada 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu. Ubili su ga agenti koji su nešto ranije stigli iz Rijada.

Ubojstvo Khashoggija je gurnulo Saudijsku Arabiju u ozbiljnu diplomatsku krizu i nanijelo veliku štetu reputaciji prijestolonasljednika, kojega su američki i turski dužnosnici optužili da je naredio ubojstvo. Rijad je za smrt novinara okrivio “nekontrolirane” elemente.

Predsjednik SAD-a Donald Trump kasnije danas treba pred Kongresom iznijeti stav koga smatra odgovornim za smrt Khashoggija. Skupina senatora, i republikanaca i demokrata, zakonom je obvezala predsjednika da u roku od 120 dana kaže koje strane državljane smatra odgovornim za ubojstvo.

Upitan o tome, glasnogovornik State Departmenta Robert Palladino je u četvrtak rekao da je američka vlada sredinom studenog uvela sankcije za 17 saudijskih dužnosnika.

RSE

tačno.net
Autor/ica 8.2.2019. u 09:13